latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:18 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Ibrahima Јusufranića i Branislava Petrovića

Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju nekadašnjeg direktora GRAS-a Ibrahima Јusufranića i njegovog poslovnog partnera Branislava Petrovića protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 9. septembra, kojim im je određen jednomjesečni pritvor.
Ustavni sud BiH (arhiva) - Foto: RTRS
Ustavni sud BiH (arhiva)Foto: RTRS

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je apelacija odbačena jer su Јusufranić i Petrović odustali od nje.

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Јusufraniću i Petroviću nakon što su uhapšeni zbog sumnje da su počinili zloupotrebu položaja i ovlaštenja, odnosno falsifikovanje isprava, te time preduzeću GRAS i budžetu Kantona Sarajevo nanijeli milionsku štetu.

Ustavni sud BiH je na redovnoj sjednici Velikog vijeća odbacio jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno ili nakon isteka roka za podnošenje apelacije, preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da apelanti u prethodnom postupku nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove.

Ovaj sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, te odbio kao neosnovan jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

U slučajevima u kojima je Ustavni sud utvrdio da postoji povreda prava apelanata na pravično suđenje, nadležnim sudovima ili upravnim organima naloženo je da hitno okončaju postupke i da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, obavijeste Ustavni sud BiH o mjerama koje su preduzete s ciljem izvršenja odluka.

Apelacije koje su, prima facie, očigledno bile neosnovane Ustavni sud BiH je odbacio.

Činjenice koje su apelanti podnijeli Ustavnom sudu BiH u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle opravdati tvrdnju apelanata da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom, ili da stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.