latinica  ћирилица
14/10/2015 |  14:32 | Autor: dnevni avaz

Parlamentarci oba doma pobunili se protiv glavnog tužioca BiH

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Zajedničke komisije Parlamenta BiH za administrativne poslove podatke za sve poslanike i delegate u oba doma Parlamenta BiH koji se odnose na njihov radnopravni status, a u vezi s načinom rada ove komisije Tužilaštvo BiH je čak saslušalo i predsjedavajućeg ovog tijela i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Seada Kadića .
Zgrada Parlamentarne skupštine BiH - Foto: ilustracija
Zgrada Parlamentarne skupštine BiHFoto: ilustracija

Članovi Komisije ostali su juče zaprepašteni kada su uz ovo saznali da je Tužilaštvo BiH tražilo i listing o načinu glasanja delegata i poslanika o tačkama koje su se odnosile na radnopravni status članova Parlamentarne skupštine BiH. Parlamentarcima je posebno zasmetalo što je zahtjev za dostavu podataka o njihovom statusu i pravima zatražio glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Uz dosta nejasno pojašnjenje, uz primjedbu da ni njemu samom nije ništa jasno, predsjedavajući Kadić je rekao da ga je Tužilaštvo BiH ispitivalo o tome na koji način radi Komisija.

- Sve se svodilo na to da su pitali kako ste glasali, ima li tu poslovnik, jeste li ovo, jeste li ono, znate li na koji način se vrši glasanje – rekao je Kadić.

Sredoje Nović (SNSD) upitao je da li je Zajednička komisija za administrativne poslove uopšte bez odobrenja Parlamenta BiH mogla davati bilo kakve podatke Tužilaštvu BiH ili je prije toga trebalo da obavijesti kolegij oba doma najvišeg zakonodavnog tijela u državi.

Safet Softić (SDA), član Komisije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, rekao je da mu je postupak Tužilaštva potpuno nejasan.

- Sve ovo drugo može biti podložno i javnosti i Tužilaštvu i nekom drugom, ali da neko ulazi u moje pravo kako ću ja glasati o određenoj stvari, ja mislim da je to je crvena linija preko koje se ne smije prijeći. To je zadiranje u prava poslanika - kazao je Softić.
 Borjana Krišto (HDZ BiH) ocijenila je zahtjev Tužilaštva BiH nastavkom pritiska.

- Ima to veze i što njihov izvještaj nije usvojen u Parlamentu. Sve to skupa vodi do toga da prave presiju na nas - rekla je Krišto.

Mirsad Đonlagić (SBB) ocijenio je da se Tužilaštvo pored toliko krađa u ovoj zemlji, bavi istragom protiv poslanika čiji je radni status definisan najvišim državnim zakonima i pravilnicima. Bariša Čolak (HDZ) ocijenio je potez Tužilaštva BiH žalosnim te izrazio čuđenje i zapitao se “čemu ovo vodi“.