latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:11 | Autor: SRNA

Teslić: Savčić uručio medalje " zasluga za narod"

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić uručio je danas u Tesliću 25 odlikovanja za poginule borce Vojske Republike Srpske, u okviru obilježavanja Dana osnivanja teslićkih brigada.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

Kao izaslanik predsjednika Republike Srpske, Savčić je "Medalje zasluga za narod" uručio porodicama sa područja Teslića, Kneževa, Kotor Varoša i Čelinca, koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao povodom Vidovdana, krsne slave Vojske Republike Srpske.

"Posthumno odlikovanje je znak da saborci i njihove porodice nisu zaboravljeni i da se država i narod sjeća žrtava za stvaranje Republike Srpske", rekao je Savčić.

Savčić je, obraćajući se porodicama palih boraca, rekao da nije zadovoljan dostignutim statusom i pravima ove populacije i odnosom u vezi sa zapošljavanjem djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca.

Savčić je za sutra u Doboju najavio održavanje sastanka Predsjedništva BORS-a i odbora porodica poginulih i ratnih vojnih invalida, na kojem će se razmatrati položaj boračke populacije čiji će zaključci biti predočeni Vladi Republike Srpske i resornim inistarstvom.

Povodom obilježavanja 24 godine od formiranja Teslićkih srpskih brigada, načelnik opštine Teslić Mladen Milićević istakao je da položaj demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida još nije jasno definisan.

Milićević je naveo da na području Teslića još ima 43 pala borca kojima nisu uručena odlikovanja.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Teslić Stanko Stanković izrazio je zadovoljstvo što građani nisu zaboravili značajne datume iz novije istorije.

On je podsjetio da je Teslić dao ukupno 11.300 boraca Vojske Republike Srpske, od kojih je 549 poginulo, a oko 2.500 ranjeno. Evidentirano je 905 kategorisanih ratnih invalida.

Povodom obilježavanja 24 godine od formiranja Teslićkih srpskih brigada, vijence na spomenik palim borcima osim članova porodica poginulih položili su, izaslanik predsjednika Republike Srpske, predstavnici BORS-a, te boračkih organizacija Teslića, Kotor Varoša, Čelinca i Kneževa, Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH, i drugih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.