latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:32 | Autor: B92

Arapi poraženi, SAD diktira kretanje tržišta nafte

Glavna uloga u regulisanju tržišta nafte prešla je sa Saudijske Arabije na Sjedinjene Američke Države, kaže generalni direktor Rosnjefta, Igor Sečin.

On je istakao da američka nalazišta škriljaca nisu jedini faktor koji je zaslužan za to što je Saudijska Arabija, koja dominira u kartelskoj Organizaciji zemalja izvoznica nafte- OPEK, izgubila glavnu ulogu.

Prema riječima Sečina, pored škriljaca, SAD imaju "sve faktore koji utiču na razvoj konkurentnog tržišta nafte", prenosi danas portal Raša tudej.

To podrazumjeva finansijske izvore, finansijske derivate, berze, razvijen sistem cjevovoda i veliki broj izvođača koji rade u zemlji, rekao je prvi čovek Rosnjefta na forumu "Rusija zove" u Moskvi.

"Dakle, srednjoročne izglede za svjetsko tržište nafte odrediće američko tržište", dodao je Sečin.

Kada je riječ o Saudijskoj Arabiji, po njegovom mišljenju ta zemlja aktivno sprovodi politiku dampinga i "sječe" cijena.

"Što se tiče konkurencije, svjedoci smo da je Saudijska Arabija sad stigla čak na poljsko tržište, gdje nikada nije bila. Dostavlja sirovine preko Gdanjska uz aktivan damping", rekao je on.

"Borba za tržišni udio je jedan od faktora koji utiču na cijene nafte. To se ogleda u budžetskim prihodima", dodao je Sečin.

On je takođe kazao da su troškovi proizvodnje ruskih naftnih kompanija najniži na svijetu - 4,0 dolara po barelu. Kod Rosnjefta je ta brojka još manja i iznosi 2,80 dolara, što je najbolje na svijetu, naveo je generalni direktor ruske naftne kompanije.

Rosnjeft se preorijentisao na planiranje jednogodišnjeg budžeta umjesto onog uobičajenog za period od jedne do tri godine, zbog globalne ekonomske nesigurnosti. Bez obzira na sve, situacija je stabilna, "imamo rezerve likvidnosti koje nam omogućuvaju sadašnje poslovanje", zaključio je Sečin.