latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:45 | Autor: RTRS

SO Trnovo više od godinu bez skupštinske većine (VIDEO)

Više od godinu Skupština opštine Trnovo je blokirana jer nema skupštinske većine. Lokalni SNSD optužuje načelnika opštine Nenada Mišovića iz SDS-a da opstruiše verifikaciju mandata odbornika SRS dr.Vojislav Šešelj Gruje Vlaškog zbog sumnje da bi sa SNSD-om napravio novu skupštinsku većinu.
Opština Trnovo - Foto: RTRS
Opština TrnovoFoto: RTRS

Mišović odgovara da kao predstavnik izvršne vlasti ne utiče na odluke Skupštine te da zbog blokade Skupštine najviše štete ima on kao načelnik opštine. 

U lokalnom parlamentu u Trnovu pat pozicija. S jedne strane šest odbornika SNSD-a,s druge isto toliko okupljenih oko SDS-a. Tas na vagi je Grujo Vlaški, odbornik SRS dr. Vojislav Šešelj koji je prošle godine odlukom CIK-a zamjenio kolegu koji je umro.

- Odborniku SRS dr. Vojislav Šešelj nikada nije verifikovan mandat jer, na neki način, načelnik se boji da ne napravimo novu skupštinsku većinu, rekao je Grujo Vujičić, predsjednik OO SNSD-a Trnovo.

Bivši načelnik Trnova Goran Vujičić optužuje sadašnjeg Nenada Mišovića da sprječava verifikaciju novog odborničkog mandata i pri tom se poziva na Mišovićevu izjavu lokalnoj televiziji.

- SNSD nema taj sedmi glas. Mi ne želimo da verifikujemo mandat iz razloga s obzirom na namjere SNSD-a, istakao je Mišković, načelnik opštine Trnovo oktobar 2014-a.

U telefonskom razgovoru Mišović potvrđuje izrečeno i sumnju da bi se odbornik SRS dr.Vojislav Šešelj prikllonio SNSD-u .Umjesto pravljenja tijesne većine Mišović poziva odobornike SNSD-a da u interesu opštine zajednički glasaju za sve važnije odluke.

- Јa sam to izjavio ali, pazite, ja sam izvršna vlast i nemam veze s SO i odbornicima. Јesam ja to izjavio i to je moje mišljenje, naglasio je Mišović.

Mišović zamjera resornom ministarstvu da se bespotrebno upliće u ovu priču jer je tužbom nastojalo da natjera SO Trnovo da verifikuje mandat SRS dr. Vojislav Šešelj.

- Međutim nadležni Sud je odbacio naš tužbeni zahtjev i mi smo u pat poziciji gdje mi smo iscrpili sve prave lijekove a Sud nije smatrao za shodnim da razmatra naš tužbeni zahtjev, naglasila je Lejla Rešić, ministar za lokalnu upravu i samozupravu Republike Srpske.

Dubinu političkih podjela u ovoj, siromašnoj opštini, čiji građani se suočavaju sa uglavnom egzistencijalnim problemima, najbolje ilustruje postojanje dva predsjednika SO Trnovo.