latinica  ћирилица
14/10/2015 |  15:58 | Autor: RTRS

Prijedor: Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema (VIDEO)

U Prijedoru će se u narednih 16 meseci realizovati projekat „Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema u gradu Prijedoru“, koji obuhvata jedanest prijedorskih naselja.
Prijedor: Vodovod - Foto: RTRS
Prijedor: VodovodFoto: RTRS

Izvođač radova, ovog projekta čija je realizacija zvanično počela danas je firma Hidro-kop iz Banjaluke a vrijednost projekta je skoro četiri miliona maraka. 

Ovaj projekat obuhvata 11 prijedorskih naselja. Dio projekta se odnosi na proširenje vodovodne mreže, a obuhvata jedno od najvećih izbjegličkih naselja kod Prijedora.

- Projekat je dobar. Vidjećemo koliko će opština moći nešto finansirati, rekao je Goran Majkić, izbjegličko naselje kod Prijedora.

Drugi dio projekta obuhvata rekonstrukciju vodovodne mreže za 2.750 domaćinstava ali i tačno mjerenje potrošnje vode. Postojeći problemi uskoro prošlost.

- Stambene zgrade preko 4-5-og sprata nemaju vodu bez pomoćnih pumpi koje su građani sami postavili u podrumima, istakao je Radojica Đuđić iz Prijedora.

Zbog dotrajale mreže, samo za električnu energiju, mjesečno se izdvaja više od 50.000 maraka, a u toku ljetnjeg perioda računi su dostizali i preko 60 hiljada. Djelimična rekonstrukcija smanjiće troškove poslovanja Vodovoda.

- Mi ćemo smanjiti troškove električne energije,  smanjićemo neobračunatu vodu. Procjena je negdje 15 do 20 odsto te obračunate vode, što automatski implicira i utrošak električne energije, istakao je Vlado Reljić, direktor Vodovoda Prijedor.

Izvođač radova u projekat je zvanično uveden danas a rok za završetak radova je 16 mjeseci.

- 11 naselja i 67 čvorova u gradu koje treba rekonstruisati, naglasio je Radislav Babić, direktor firme Hidro – kop.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković naglasio je da se projekat finansira iz povoljnog kredita EIB u kojem 50 odsto su kreditan sredstva, 30 odsto su donacije a, 15 do 20 odsto su učešća grada i građana.

Vrijednost projekta „Rekonstrukcija i proširenje vodovodnog sistema na području grada Prijedora je tri miliona 950 hiljada maraka.