latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:30 | Autor: RTRS

RTRS na Krimu- kako izgleda život u Rusiji godinu i po nakon referenduma? (VIDEO)

Prošlo je više od godinu i po od referenduma na kojem su se stanovnici Krima ogromnom većinom opredijelili za pripajanje Rusiji. Polustrvo je do sada uskladilo zakone i norme i praktično je postalo dio Rusije. Ekonomija trpi zbog posljedica sankcija, ali ni blizu onako kako stvari žele predstaviti zapadni mediji.
RTRS na Krimu - Foto: RTRS
RTRS na KrimuFoto: RTRS

Krimski zvaničnici pozvali su strane novinare na skup pod nazivom „Krim- pogled s vana“ kako bi kažu napravili proboj u informacijskoj blokadi koju im je priredio Zapad. 

Početkom 2014.godine Krim je bio poprište najveće krize između istoka i zapada, još od Hladnog rata. Pripojen je Rusiji, odnosno, kako je rekao Vladimir Putin - vraćen je kući, sa samo jednom ljudskom žrtvom. Danas je pod sankcijama i ekonomskom blokadom, ali i pritiskom zapadnih medija, koji tvrde da život na Krimu nije ni blizu onoga kako je Putin obećavao.

Na oko, vidljive su promjene poput ruskih tablica na automobilima, ruske valute. Na jarbolima se vijore ruske zastave. Međutim tu su i one manje vidljive kao što su paprene cijene u prodavnicama prouzrokovane ekonomskom blokadom Krima.

Ipak na Krimu ne jedu miševe kao što su neki francuski mediji pisali i nema blokada na svakom ćošku u što su morali uvjeriti finske novinare vozajući ih po polustrvu, kaže prvi potpredsjednik skupštine Krima Andrej Trofimov.

Na Krimu više nema stranih turista i to je činjenica. Pod blokadom je transporta, uključujući namirnice pa čak i vodu. Međutim, namirnice su počeli da dovoze iz Rusije, pa nije tačno da su police u trgovinama prazne, kažu predstavnici vlasti. Tačno je da su cijene skočile ali su povećana i primanja i penzije građana.

Јalta je morala da prihodima od turizma puni budžet Ukrajine. Sada je drugačije, kaže gradonačelnik mjesta. Sada se finansiraju iz budžeta Rusije, a novac od turizma ostaje njima.

Krim je 20 godina bio degradiran i sada je potrebno nadoknaditi zaostatak u razvoju. Predstavnici Krima kažu da će to biti učinjeno kroz velike investicije, uglavnom Ruske, za koje su već dostavili projekte.