latinica  ћирилица
14/10/2015 |  18:56 | Autor: RTRS

Da li će Savjet ministara usvojiti kodeks ponašanja svojih ministara? (VIDEO)

Brutalnim napadom na novinarke RTRS-a danas se bavio i Dom naroda Parlamentrane skupštine BiH. U raspravi o vlastitom kodeksu ponašanja, pojedini delegati postavili su pitanje - nakon napada Dragana Mektića na novinarke, da li i Savjet ministara treba da donese pravila ponašanja BH ministara?
Dragan Mektić - Foto: RTRS
Dragan MektićFoto: RTRS

I dok je iz redova SNSD-a i HDZ-a stigla jasna osuda Mektićevog ponašanja, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić pravdao ga je tvrdnjom da su novinari javnog servisa postali političari, zaboravljajući da je ministar bezbjednosti vrijeđao porodice i djecu naših novinarki.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić branio je lik i djelo stranačkog kolege ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića.

Ministar Mektić, kaže Tadić, tog dana nije imao na umu da vrijeđa dostojanstvo naših novinarki. Pitamo - kako li je ministru to iznenada sinulo ? Potom slijedi Tadićeva izjava u maniru – mediji, politika, sve je laž!

- Uvjeravam vas da svi oni koji se nazivaju novinarima, nažalost nisu novinari i nažalost ni svi oni koji se nazivaju političarima nisu političari, i svi oni koji se nazivaju bilo kojom strukom, nisu to što kažu da jesu, rekao je Ognjen Tadić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH.

Izlaganje je nastavljeno izjednačavanjem političara i novinara.

- Gospodin Mektić se ne opravdavajući nijednu rečenicu ne ulazeći u njen sadržaj nikome od tih ljudi nije obraćao kao novinarima već kao instrumentima političkih stranaka to jeste političarima, možda većim od nekih političara koji sjede u nekim parlamentima, dodao je Tadić.

Gospodin Tadić, čini se, zaboravio je svoju novinarsku karijeru. I sve da su novinari političari, a nisu – djeca novinara nisu ni jedno ni drugo. Delegat SNSD-a u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović kaže da se zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Ognjen Tadić proglasio advokatom ministra Mektića i da su njegove ocjene o medijima – neprimjerene.

- Sigurno je da neće biti teško dokazati da je ministar bezbjednosti uvrijedio pripadnice ljepšeg pola, pogotovo one koje rade u medijima i ovdje nije bilo potrebno da se on brani zbog toga, istakao je Nebojša Radmanović, delegat SNSD-a u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Uvrede su očigledne poručuju i delegati hrvatskog naroda.

- Nakon ovog događaja sa istupom ministra sigurnosti doista sam se loše osjećala kao žena, jer ko to ima pravo da novinaru, ženi, da prigovara na njen izgled i na tako ružan način, koji ja ne mogu da ponovim, naglasila je Zdenka DŽambas, delegat HDZ BiH u Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH.

Poslanica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Milica Marković kaže da lider SDS Mladen Bosić ćuti već danima nakon što su pojedinci iz SDS-a uhvaćeni u kriminalnim radnjama. Svi postupci SDS-a služe za odvraćanje pažnje.

- SDS je u svom sumanutom ponašanju koje ima na političkoj sceni upao sopstvenu mrežu zamki, prevara i zavjera koje pravi, dodala je Markovićeva.

Napad ministra Mektića od prije dva dana, osudilo je danas i Vijeće za štampu BiH. Pitanja novinara, ministar bezbjednosti Dragan Mektić – danas je diplomatski izbjegao.