latinica  ћирилица
14/10/2015 |  19:12 | Autor: SRNA

Kormak: Podrška aplikaciji BiH za članstvo u EU

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izrazila je zadovoljstvo tokom susreta sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u pogledu odluke Predsjedništva o podnošenju aplikacije za članstvo u EU do 31. decembra, te pružila bezrezervnu podršku svim aktivnostima koje jačaju perspektive članstva BiH u EU i NATO-u.
Dragan Čović i Morin Kormak - Foto: SRNA
Dragan Čović i Morin KormakFoto: SRNA

U saopštenju Predsjedništva BiH navodi se da su na sastanku razmijenjena mišljenja o političkim odnosima u BiH, ostvarenim rezultatima na evroatlantskom putu, kao i obavezama koje će biti realizovane u narednom periodu.

U pogledu članstva u NATO-u, istaknuta je potreba knjiženja preostale neperspektivne vojne imovine, kao osnovnog preduslova za odobravanje Akcionog plana za članstvo.

U tom smislu, posebno značajnom je ocijenjena neophodnost jačanja diplomatskih napora u komunikaciji sa zemljama članicama NATO-a, kako bi se uvjerile u pozitivne namjere političkog vođstva BiH i informisale o ostvarenim rezultatima.

Čović je izrazio opredijeljenost koju potvrđuje veliki intenzitet sprovedenih i planiranih aktivnosti neophodnih za realizaciju reformskih procesa, a s ciljem napretka BiH u procesu pridruživanja EU, za što je neophodno obezbijediti i stabilnu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH /FBiH/ koja treba omogućiti prohodnost reformskih zakona u tom entitetu, ali i na svim drugim nivoima.

Kormakova je pozdravila napore u kreiranju stabilne vlasti koja će imati kapacitet da ispuni izuzetno velike zahtjeve koji očekuju BiH u narednom periodu.

U razgovoru je, kao jedan od izazova, izdvojena reforma izbornog zakonodavstva koja, uz primjenu odluke Sejdić-Finci i zaštitu načela legitimiteta izbora u Predsjedništvo i domove naroda, mora omogućiti i sprovođenje lokalnih izbora u Mostaru, čiji građani već duži niz godina nisu u mogućnosti da biraju svoje predstavnike.

Čović je izrazio spremnost da se u najskorije vrijeme definišu kompromisna rješenja, koja će predstavljati primjeren odgovor na sva navedena pitanja.

Sagovornici su se saglasili o neophodnosti otklanjanja negativnih pojava u obrazovnim sistemima u BiH i uopšteno o pitanju unapređenja kvaliteta obrazovanja, kako bi se ono približilo evropskim standardima.

Kormakova je još jednom potvrdila čvrstu podršku SAD evroatlantskom putu BiH, kao garanciji njene stabilnosti, bezbjednosti i blagostanja, te pozdravila do sada ostvareni napredak.