latinica  ћирилица
14/10/2015 |  19:41 | Autor: SRNA

Čović-Sinanoglu: Intenzivno raditi na stabilnijoj budućnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović informisao je danas u Sarajevu rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu da se intenzivno radi na pokretanju BiH ka stabilnijoj budućnosti, i to u oblastima evroatlantskih integracija, obezbjeđenja privredno-socijalne stabilnosti, te sprovođenja institucionalno-zakonodavnih reformi.
Sarajevo (Foto: skyscrapercity.com) -
Sarajevo (Foto: skyscrapercity.com)

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da su krajnji ciljevi svih reformskih zahvata obezbjeđenje jedinstvenog pravnog i ekonomskog prostora u BiH, te ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH i svih njenih nacionalno nedeklarisanih građana.

Razgovarano je o modalitetima unapređenja međusobne saradnje kroz zajedničke projekte poput programa "Dijalog za budućnost: promocija suživota i različitosti u BiH", koji je početkom godine pokrenut na inicijativu Predsjedništva BiH, a koji zajednički sprovode tri agencije UN.

Cilj ovog projekta, za koji su obezbijeđena sredstva iz UN Fonda za izgradnju mira, je promocija suživota i međukulturalnog dijaloga u BiH, pa stoga ima posebnu težinu kada je riječ o mladim ljudima koji su okosnica razvoja svakog prosperitetnog i demokratskog društva.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili pitanju dalje promocije ciljeva održivog razvoja usvojenih na nedavno održanoj 70. Generalnoj skupštini UN.

U tom kontekstu kao izrazito pozitivan ocijenjen je i jedinstven nastup delegacije BiH, na čelu sa Čovićem, na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Zajednički stav je da je delegacija BiH svojim aktivnim pristupom značajno doprinijela kvalitetu rasprave o svim relevantnim pitanjima.

Sinanoglu, koja je i rezidentni koordinator UN, Čoviću je prenijela srdačne pozdrave organizacije "UN vomen"  i njihovu zahvalnost za konstruktivan doprinos delegacije BiH na sastanku globalnih lidera o ravnopravnosti žena, te ga pozvala da nastavi djelovati kao partner UN i lider u realizaciji ciljeva održivog razvoja u BiH.