latinica  ћирилица
14/10/2015 |  21:47 | Autor: TANЈUG

SAD i Rusija bliže sporazumu o letovima iznad Sirije

Moskva i Vašington približili su se postizanju dogovora koji bi smanjio opasnost od sudara aviona te dvije zemlje iznad Sirije, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.
Avion - Foto: Beta/AP
AvionFoto: Beta/AP

"Naši stavovi su se približili po ključnim stavkama budućeg dokumenta. Dogovorena je i procedura vezana za buduće akcije", navodi se u saopštenju, izdatom poslije treće runde pregovora dvije strane o bezbjednosti vazdušnog prostora iznad Sirije, prenio je AFP.

Pentagon je u utorak najavio da će vojske SAD i Rusije danas održati još jednu rundu pregovora o bezbjednosti vazdušnog prostora iznad Sirije, kako bi se izbjegli slučajni incidenti zbog nekoordisinisanih vazdušnih napada.

"I pored toga što se i dalje ne slažemo po pitanju politike prema Siriji, trebalo bi da se bar dogovorimo kako da obezbjedimo svoje posade što je bolje moguće", rekao je američki sekretar za odbranu Eš Karter.

Karter je dodao da je u prethodnim rundama pregovora načinjen napredak, ali da "još ništa nije okončano".

Ranije danas, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je jedan ruski avion došao blizu američkog lovca iznad Sirije 10. oktobra da ga identifikuje, a ne "da ga zaplaši".

Vašington je u utorak objavio da su dva aviona, jedan američki a drugi ruski, bila na bliskom rastojanju na nebu iznad Sirije, gdje nekadašnji neprijatelji iz perioda hladnog rata, nezavisno jedni od drugih izvode vazdušne napade na teroriste.