latinica  ћирилица
20/10/2015 |  19:30 | Autor: RTRS

NSRS o ustavnom položaju RS i zaštiti njenih interesa na bh. nivou, RTRS plus (VIDEO)

Zbog odluka koje su predstavnici političkih partija iz Srpske donijeli tokom ove godine, koje su suprotne zvaničnim stavovima Vlade i štetne po političke i ekonomske interese, te po ustavni položaj Republike, NSRS održala je posebnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Ustavni položaj RS i zaštita njenih interesa na nivou BiH".
Posebna sjednica NS Republike Srpske - Foto: Screenshot
Posebna sjednica NS Republike SrpskeFoto: Screenshot

01.00... Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Marko Vidaković rekao je da nije tačno da je sastav teksta ugovora sa Islamskom zajednicom, koji je usvojio Savjet ministara BiH, istovjetan sa ugovorima koje BiH ima sa Vatikanom i Srpskom pravoslavnom crkvom.

Vidaković je rekao da se u ugovoru navodi da je Islamska zajednica samostalna u materijalnom i finansijskom poslovanju i da to ne može biti predmet državne kontrole, osim u slučaju kontrolisanja utroška sredstava koje ova zajednica dobija za određene namjere od BiH ili drugih nivoa vlasti. On je istakao da se ova odredba ne nalazi u ugovorima koji su potpisani sa Vatikanom i SPC.

"Zašto se onda u ugovoru sa Islamskom zajednicom nalazi ovaj tekst i ako to bude usvojeno znamo koje posljedice će imati Republika Srpska i BiH", rekao je Vidaković.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica upitao je čemu služe krediti koje uzima Republika Srpska od kojih su neki, kako je naveo, i nezakoniti. On je ocijenio da se o nacionalnom balansu pri izboru članova Komisije za primjenu programa zaštite svjedoka trebalo razmišljati kada se donosio zakon o toj komisiji, kojim je predviđeno koje institucije biraju tri člana.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović je rekao da će predložiti zaključak kojim se traži od Vlade Srpske i predstavnika Srpske na nivou BiH da odmah započnu razgovore s ciljem uspostavljanja komunikacije zasnovane na međusobnom poštovanju radi provođenja aktivnosti iz Reformske agende.

23.26... Poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić pozvao je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na jedinstvo i konsenzus u odbrani interesa Srpske.

Stevandić je pozvao poslanike da usvoje zaključak kojim bi se zaštitila državljanstva ljudi iz Republike Srpske Krajine koji su nakon 1995. godine stekli državljanstvo BiH, povodom revizije državljanstava koje je najavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

On je rekao da bi, kada je riječ o takvim stvarima, trebalo imati konsenzus, a da su se tokom današnje sjednice mogli uočiti nepomirljivi tonovi koje građani Srpske ne podržavaju.

"Ovo je danas bilo takmičenje ko je kada prenio nadležnosti", istakao je Stevandić i dodao da je, prema njegovim analizama, najviše nadležnosti preneseno 2003. godine.

Poslanik SNSD-a Radovan Vuković istakao je da su potpuno tačni i opravdani svi navodi iz skupštinskih materijala koji su danas razmatrani a govore o odbijanju sporazuma sa Svjetskom bankom, o tuzlanskom aerodromu, Reformskoj agendi, bečkoj konferenciji, rasporedu sredstava iz budžetske rezerve i sličnim primjerima.

"Čini mi se da nam konsenzus nikada nije bio potrebniji. Srpska je još moćna Republika i mi treba da je branimo", istakao je Vuković. On je dodao da su od devedesetih godina pa na ovamo srpskom narodu mnoge stvari "poturane".

Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da je ustavni položaj Srpske odličan, ali da je ekonomski pokazetelji stavljaju na dno Evrope.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajlica ocijenio je da se svi slažu da treba sarađivati, ali da "duboko podijeljena nacionalna politika potiče, prije svega, od vladajuće koalicije".

.....

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović naglasila je na početku sjednice da je sjednica iznuđena, a ne željena, jer ni na jedan drugi način nije mogla da utiče na odluke predstavnika Srpske na nivou BiH koji su ingorisali njihove dopise. Za vrijeme izlaganja premijerka poslanici opozicije napustili su skupštinsku salu. 

Premijerka Srpske konstatovala da je ovo prvi period u posljednjih 20 godina kada je prekinuta komunikacija između srpskih predstavnika na entitetskom i bh. nivou vlasti. Za opoziciju, međutim, koja smatra da nije dužna da odgovora na pitanje Vlade, Cvijanovićeva kaže da je dužna da odgovori građanima Srpske. I to na mnogobrojna pitanja, između ostalog, i zašto su građanima uskratili 30 miliona maraka povoljnog kredita od Svjetske banke.

Iste te partije, kako kaže, blokirale su prošle godine 41 milion dobiti od Elektroprenosa. Iako je bila riječ o sopstvenim, a ne kreditnim sredstvima, opet su nastojali da spriječe da dođu u budžet Srpske. Ali su na Bečkoj konferenciji, kaže Cvijanovićeva, učinili sve da se izbore za sredstva koja će ići u projekte na teritoriji FBiH. Građani Srpske dobili su tek šest miliona za most u Gradišci.

U svom izlaganju, premijerka je rekla da su srpski članovi Savjeta ministara BiH dozvolili da imovinom Srpske u Ageniciji za vazduhoplovstvo upravljaju Hrvati i Bošnjaci koju su nezakonito izabrali rukovodstvo, bez Srba. Ili, primjera radi, postojanje Komisije za zaštitu identiteta bez ijednog srpskog člana.

Pogledajte prilog iz Dnevnika 2:

Djelovanje bh. institucija, uz pristanak srpskih predstavnika, izazvalo je brojne probleme po Republiku Srpsku, kaže Cvijanovićeva. Neke je, kaže, Vlada uspjela da riješi, kao na primjer, vraćanjem Reformske agende, koja je već bila izglasana, na doradu sedam puta. Međutim, mnoge nije, i zbog toga je današnja sjednica bila neophodna, zaključila je premijerka Srpske. 

Riječ u skupštinskoj sali imali su i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić i predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić. Poručuju da nema prenosa nadležnosti.

Da li je ovakva sjednica bili potrebna ili nije? Da li je je zasnovana na improvizaciji ili argumentima? Da li je Narodna skupština Republike Srpske današnjim zasjedanjem izašla iz svojih ustavnih okvira? Sve ovo kao dilemu nametnuli su poslanici tokom rasprave. Malo redovne diskusije, mnogo više replika, ali i "povreda Poslovnika" na koje su se poslanici oba bloka pozivali. Ni ovaj put nisu izostale međusobne optužbe, ali ni pozivi na dijalog. Јesu li bliži jedinstvu ili još dubljim podjelama?

Nakon jednočasovnog uvodnog izlaganja predsjednice Vlade, Parlamentu se obratio Mladen Bosić, rekavši da se sa pričom o prenosu nadležnosti zakasnilo i da ju je trebalo otvoriti prije 18 godina. SNSD je optužio da vodi politiku "konflikta" i zaduživanja. Rekao je da SDS i dalje neće glasati "za kredite koji nemaju namjenu."

Da su srpski predstavnici u vlasti na nivou BiH bolje čitali, možda bi i razumjeli namjenu pomoći Svjetske banke Republici Srpskoj od 30 miliona, koju su blokirali, odgovarila je premijerka Srpske.

- Kažete da vi štitite budžet od zaduženja, a imate plate od 7,5 hiljada marka. Tamo lijepo piše da je namjena za razvoj Republike Srpske i njenim građanima.... - navela je premijerka.

Dok se Cvijanovićeva obraćala u Skupštini, Ognjen Tadić je na neprimjeren i vulgaran način vrijeđao predsjednicu Vlade, nakon čega je zajedno s stranačkim šefom napustio skupštinsku salu.

Radovan Višković, predsjednik poslaničkog kluba SNSD, istakao je da nije primjereno da neko nekome kaže "marš i stidite se" i da to nije rječnik za NSRS.

Mnogo primjerenijim tonom, Tadić se obratio Parlamentu uvjeravajući posalnike da predstavnici SDS, PDP i NDP u bh. institucijama uvažavaju više od 90 odsto sugestija koje im Vlada Srpske uputi. Smatra da je pogrešno postavljena teza da je aktuelna Vlada nepogrešiva. Kao i njegov stranački šef ocjenjuje da se Vlada bavi poslom koji nije u njenoj nadležnosti.

Replika na repliku i tako ukrug. Tema posebne sjednice više od tri časa bila je u drugom planu. Zbog čega su u Sarajevu glasali za štetne odluke – nije bilo konkretnog odgovora, osim tvrdnji da nema prenosa nadležnosti.

Kako god, SNSD smatra da je rasprava pokazala da postoji mogućnost za dogovor dva srpska bloka.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD i poslanik PS BiH, kaže da se rješenje ne može pronaći "ako samo budemo gledali u retrovizor. Bez saradnje nemoguće je braniti interes Republike Srpske na bilo kom nivou". Hoće li ljuti rivali i dalje gledati u retrovizor - usvajati odluke i stavljati potpis bez čitanja i saglasnosti institucija Srpske. Odgovor će poslanici tražiti do kasno u noć!

.....

U večernjem dijelu posebne sjednice Narodne skupštine poslanici su nastavili raspravu o ustavnom položaju Srpske i zaštiti njenih interesa na nivou zajedničkih institucija BiH. Opozicija je i dalje tvrdila da za ovu sjednicu nije bilo potrebe i da nema prenosa nadležnosti, dok vlast smatra da predstavnici Srpske na nivou BiH prave osnovu da se to desi ubuduće. Najviše rasprave izazvalo je izlaganje ministra za ekonomske odnose u Savjetu ministara BiH Mirka Šarovića. 

"Nisam došao da se pravdam, nisam za održavanje ove sjednice, ali sam došao zbog poslanika", rekao je u svom izlaganju, između ostalog, Mirko Šarović. Kaže da što se tiče podjele novca iz državne tekuće rezerve nije dužan da odgovara Vladi Republike Srpske: "Ne pitam ni ja kako se dijeli tekuća rezerva Republike Srpske, niti me puno zanima. Mi za to odgovaramo i polažemo račune nekom drugom".

Marko Vidaković iz SNSD-a zapitao je kome račune polaže Šarović, a Marinko Božović iz SDS-a poručuje: "Imaju revizorske službe..."

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je danas očekivao odgovor na pitanje šta radi Centralna banka BiH u vezi sa novcem koji pripada entitetima, a kojim se želi napraviti fond, potom agencija za mala i srednja preduzeća, a zatim i ministarstvo privrede na nivou BiH.

Tegeltija je istakao da su ovakve inicijative postojale i ranijih godina, ali da su uvijek bile spriječene, te da su sada ponovo izvučene iz "ladice".

Pohvalio se ministar Šarović i ugovorom sa Turskom o prevozu svježeg mesa sa banjalučkog Aerodroma, a iz vlasti su ga podsjetili da je posao sa turskim partnerom sklopljen prije formiranja Savjeta ministara.

Iz Vlade kažu da je sporno to što se formira odbor za investicije kao savjetodavno tijelo Savjetu ministara, koje će kažu donositi obavezujuće odluke za sve nivoe vlasti. Šarović u tome ne vidi problem.

Vlast pita zašto su predstavnici Srpske u Savjetu ministara BiH podržali imenovanje Јaneza Kopača za direktora Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu koji je, kaže Igor Žunić iz SNSD-a, govorio da su Srbi i Hrvati krivi za rat.