latinica  ћирилица
21/10/2015 |  06:36 | Autor: SRNA

Cvijanović: Vlada nije dobila odgovore na postavljena pitanja

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se tokom diskusije na posebnoj sjednici parlamenta Srpske nisu mogli čuti odgovori na pitanja koja su postavljena predstavnicima iz Republike Srpske u organima na nivou BiH niti poruku da će pozicija Srpske u budućnosti biti zaštićena.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

U završnoj riječi 11. posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada upravo namjeravala da kroz dijalog definiše korake i smjernice ponašanja za naredni period.

"Za priče i prijetnje koje smo mogli danas da čujemo mogu reći da sam šokirana, iako nisam osoba koju je lako šokirati", istakla je Cvijanovićeva dodajući da je posebno šokirana izlaganjem ministra /spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka/ Šarovića.

Ona je naglasila da je, po svemu sudeći, problem puno veći od onoga što je Vlada pretpostaljala kada je pripremala materijale za posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Ona je rekla da žali što je sjednica dobila druge tokove od onih koje je i lično očekivala.

"Uloga predsjednika Vlade je da štiti poziciju Republike Srpske kao i drugih izabranih predstavnika i institucije Republike Srpske posebno onih koji su ispred Republike Srpske izabrani da na nekom drugom mjestu vrše neke funkcije", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ne može da vjeruje da neko, i pored svega rečenog, napisanog i analiziranog, ne razumije da treba da se isprave učinjene greške.

Prema njenim riječima, Vlada je zainteresovana da vidi da li će biti ispravljeni svi navedeni i definisani problemi i da li će se ponavljati takve prakse na koje se posebnom sjednicom željelo upozoriti.

"Samo nas je ovo interesovalo da bismo mogli da odredimo svoj odnos prema ljudima i institucijama koji očito zanemaruju ustavne nadležnosti Vlade Srpske, derogiraju njene akte, škrabaju i brišu dijelove koje je Vlada napisala, blokiraju novac koji je parlament Srpske odobrio i sve druge stvari koje smo nabrojali", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Vlada ima interes da popravi sve što je štetno učinjeno i da se napravi praksa i dogovor da se takvo nešto ne ponovi.