latinica  ћирилица
28/10/2015 |  14:08 | Autor: RTRS

Kalinovik: Zadruga "Gvozno", centar za reprodukciju tovne pasmine goveda Aberdin-Angus

Poljoprivredna zadruga Gvozno iz Kalinovika od danas je postala veliki centar za reprodukciju svjetski poznate tovne pasmine goveda Aberdin-Angus.
Pasmina Aberdin-Angus (foto: whitfieldangus.co.uk) -
Pasmina Aberdin-Angus (foto: whitfieldangus.co.uk)

Projekat vrijedan dva miliona maraka u okviru kojeg je nabavljeno 60 grla, zajednički su realizovali Vlada Republike Srpske, Češka razvojna agencija i opština Kalinovik.

Šezdeset tovnih grla, nakon uspješno obavljenog karantin, danas su preuzeli zaposleni u repro centru "Gvozno".

Objekti i hrana za tovna grla Aberdin-Angus su spremni, istakao je direktor zadruge Gvozno Miljan Veletić i dodao da je pripremljeno 200 tona sijena.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u okviru projekta "Razvoj sistema za uzgoj goveda u BiH", finansijski je pomoglo rekonstrukciju objekata koji su prilagođeni za uzgoj tovnih grla na farmi "Gvozno".

Pomoćnik resornog ministra Zoran Kovačević rekao je da je uloženo ukupno dva miliona maraka od čega je Vlada Republike Srpske uložila više od milion. On je istakao da su stigla i grla za farme na Manjači i Laktašima. Riječ je o 60 grla iste pasmine, a konačan cilj je poboljšanje pasminskog sastava tovnih grla u Srpskoj, naglasio je Kovačević.

Načelnica Opštine Kalinovik Milena Komlenović istakla je da je nabavka rasnih tovnih grla izuzetno značajna za ovaj stočarski kraj kojem su pašnjaci glavni prirodni resurs.

Cilj projekta je unapređenje sistema krava-tele namijenjenog proizvodnji mesa na pašnjacima, a cjelokupna količina mlijeka se koristi se za ishranu teladi.

Prvi rezultati prodaje tovnih grla na tržištu u farmi "Gvozno" očekuju se početkom 2017. godine.