latinica  ћирилица
01/11/2015 |  12:04 | Autor: SRNA

23 godine od osnivanja Šestog odreda Specijalne brigade policije

Služenjem parastosa za 11 poginulih pripadnika Šestog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u Trnu kod Laktaša, počelo je obilježavanje 23 godine od formiranja ovog odreda.
6. odred Specijalne brigade MUP-a Srpske - Foto: RTRS
6. odred Specijalne brigade MUP-a SrpskeFoto: RTRS

Svečanost je počela predavanjem raporta komandanta Specijalne jedinice policije Republike Srpske Dragana Ribića predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i smotrom ove jedinice.

Svečanosti prisustvuju i premijer Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, pripadnici MUP-a i mnogobrojni gosti.

Vijence na spomen-obilježje položili su visoki zvaničnici Srpske, BORS-a i policije.

Nakon služenja parastosa i polaganja vijenaca predviđeni su prezentacija ratnog puta Šestog odreda i obraćanje zvaničnika.

Šesti odred jedna je od najelitnijih specijalnih jedinica Republike Srpske i bio je skoro na svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.

Najteža ratišta bila su bihaćko, sarajevsko i ratište na Goraždu, a neka od najznačajnijih akcija u kojima su učestvovali pripadnici Šestog odreda su proširenje Koridora, učešće u akciji izvlačenja bijeljinskog odreda iz okruženja na Majevici, zauzimanje kote 850 na Žuči, Sarajevsko ratište.

Tokom rata odred je izgubio 11 pripadnika, a cijela specijalna brigada ostala je bez 144 pripadnika. Šesti odred je imao dva ratna komandanta – prvi je bio Brane Pećanac, a drugi aktuelni ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

U okviru obilježavanja godišnjice formiranja odreda, biće prikazan dokumentarni film o nastanku i ratnom putu pripadnika 6.odreda Banjaluka Specijalne brigade Policije, u produkciji RTRS, autorke Ljiljane Preradović.