latinica  ћирилица
12/11/2015 |  12:27 ⇒ 17:02 | Autor: SRNA

Katalonska vlada ne prihvata odluke španskog Ustavnog suda

Katalonska vlada najavljuje da neće poštivati odluke Ustavnog suda Španije o suspenziji rezolucije o nezavisnosti te pokrajine.
Katalonija (Foto Rojters/Albert Gea) -
Katalonija (Foto Rojters/Albert Gea)

Španski Ustavni sud suspendovao je parlamentarnu rezoluciju u kojoj se proglašava početak procesa otcjepljenja Katalonije od Španije.

Tom odlukom automatski je, privremeno, zaustavljena rezolucija, dok Ustavni sud ne prouči taj dokument.

Sudije su upozorile sve one koji su donijeli rezoluciju da će, ako ne budu poštivali odluku, biti kažnjeni.

Španska vlada zadovoljna je odlukom Ustavnog suda, koji je, na zahtjev zvaničnog Madrida, reagovao u roku od nepunih 48 časova, nakon što je katalonski parlament donio rezoluciju u devet tačaka.

Međutim, katalonska vlada je nakon odluke Suda najavila da ide dalje i da "samo brani demokratiju u Kataloniji".

Katalonci ističu da se rezolucijom službeno označava početak procesa stvaranja katalonske države, koja će imati oblik republike. Taj proces oni žele da dovrše 2017. godine.

Potpredsjednik katalonske vlade Neus Monte ističe da je politička volja da se dalje sprovode sadržaji rezolucije.

Ustavni sud Španije od 2010. godine donosi oduke koje ne idu u prilog pristalicama nezavisnosti Katalonije ili šire autonomije.

Tako je 2010. godine Ustavni sud izmijenio zakon, prema kojem je ta pokrajina imala velika ovlaštenja na traženje Marijana Rahoja, tadašnjeg vođe opozicije, a danas premijera Španije.

Zatim je prošle godine zabranjeno održavanje katalonskog referenduma o samoodređenju, što je izazvalo bijes velikog broja Katalonaca, računajući i one koji bi bili zadovoljni i pojačanom autonomijom.