latinica  ћирилица
14/11/2015 |  08:01 ⇒ 15:36 | Autor: RTRS

Pariz: 128 mrtvih, 180 ranjenih, ID preuzela odgovornost za napade (VIDEO)

U šest napada koliko ih je protekle noći izvedeno u Parizu, u 10. i 11. arondismanu, ubijeno je 128 ljudi, a ranjeno ih je oko 180, od kojih se 99 nalazi u kritičnom stanju, javljaju francuski mediji pozivajući se na najnovije podatke iz policijskih i pravosudnih izvora.
Napad u Parizu - Foto: AP
Napad u ParizuFoto: AP

Poginulo je osam napadača, od čega se sedam raznijelo samoubilačkim prslucima.

Eight extremists dead following deadly #ParisAttacks – as many as 120 Parisians dead: https://t.co/k7NGIOWro9 pic.twitter.com/Z56qt6tg9Q

U jednom od najgorih terorističkih napada na evropskom tlu, drugom ove godine u Francuskoj, napadnuti su restorani, kafići, nacionalni stadion i koncertna dvorana.

Policija je saopštila da je oko 120 mrtvih samo u dvorani "Bataklan" gdje su teroristi držali i ubili veliki broj talaca, pre nego što su specijalci uletjeli u dvoranu. U tom trenutku trojica terorista su se raznijela ekplozivom kojim su bili opasani, dok je posljednjeg policija ubila prije nego što je uspio to da učini.

Francuski mediji prenose, pozivajući se na bezbjednosne izvore, da je u napadima ukupno ubijeno osam terorista. 

Na ostalim lokacijama ima najmanje 42 stradalih. AFP takođe javlja da je u napadima povređeno 200 ljudi, od čega 80 teže. Napadi u Parizu počeli su sinoć oko 22.30 časova , kada je terorista naoružan "kalašnjikovim" zapucao u restoranu "Mala Kambodža" u centru Pariza.

Ubrzo su odjeknule eksplozije na "Stad de Fransu" na kojem su meč igrali Francuska i Njemačka, a teroristi su ušli i izvršili masakr u dvorani "Bataklan" gdje je u toku bio koncert. Napadači su bili u blizini stadiona i ušli u restoran "Mekdonalds" u koji su bacili ručne granate. Prema riječima svjedoka, napadači su na više lokacija vikali "Alahu akbar" dok su pucali po ljudima, a neki on njih su uzvikivali i "Ovo je za Siriju!".

Islamska država preuzela je danas odgovornost za terorističke napade, javlja Rojters.

U zvaničnom saopštenju te islamnističke grupe navodi se da su pripadnici ID opasani eksplozivom i naoružani automatskim oružujem izveli napade na nekoliko lokacija u centru francuske prestonice, prenosi britanska agencija.

Napadi su bili pažljivo planirani.Cilj napada bio je da se Francuskoj pokaže da će ostati glavna meta sve dok nastavlja sa svojom politikom.

Napad u Parizu (foto: © Philippe Wojazer/Reuters)

Proglasio je vanredno stanje u zemlji i zatvorio granice. U Parizu je raspoređeno 1.500 dodatnih vojnika.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Parizu je u stanju pripravnosti nakon napada koji su se desili u glavnom gradu Francuske. Јoš nemaju informacija da li među žrtvama ima državljana Bosne i Hercegovine. 

Povezane vijesti:

Galijašević: Ovo je napad na EU i stabilnost Evrope (VIDEO)

ID heštegom "Pariz gori" slavi napad u Parizu

Svijet šokiran napadima, nudi pomoć Francuskoj

Teroristički napadi u Parizu, najmanje 140 mrtvih, masakr u koncertnoj sali