latinica  ћирилица
18/11/2015 |  16:56 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Rekonstrukcija i transformacija Famosa oživjela proizvodnju (VIDEO)

Transformacija i rekonstrukcija Famosa u Istočnom Sarajevu, koja je sprovedena ljetos, za samo nekoliko mjeseci, oživjela je proizvodnju, ali i sumornu priču ovog preduzeća.
Mofas - Foto: RTRS
MofasFoto: RTRS

U novom privrednom društvu Mofas, koje uz Vladu Srpske, ima još dva partnera, odvija se proces proizvodnje i to isključivo za strano tržište. 

U pogonima nekadašnjeg Famosa, mašine ponove rade. Za njima 96 zadovoljnih radnika, kojima su prvi put nakon 92., uz redovne plate uplaćeni i doprinosi.

"Od 22.jula počeli smo u ovoj novoj firmi, plate su redovne, posla ima, a kažu biće ga još i više", kaže metalostrugar Relja Rakić.

Suvlasnik iz Njemačke i rad isključivo za njihovo tržište, i to Mercedesov kamionski program, garantuju kontinuitet i proširenje proizvodnje.

"Јa se nadam da će biti u narednom periodu primanja mlađih ljudi i da nastavljamo dalje izvoz i kontinuitet u radu", izjavio je za RTRS Stevan Šobot, direktor Proizvodnje u Mofas-u.

Mofas će biti primjer svjetskog poslovanja u regionu, tvrde suvlasnici. Zamajac proizvodnje očekuju u drugoj polovini naredne godine, do kada će,kažu, i većina problema biti iza njih.

"Mi prevazilazimo probleme uz vlastita rješenja i angažmane, ne može nam niko pomoći, samo mi", rekao je i Šefik Husaković, suvlasnik Mofasa.

Princip partnerskog poslovanja, koji je primjenjen u Mofasu, Vlada Srpske najavljuje i za druga preduzeća, prvenstveno za paljanski Famos. Beogradski SKS trebalo bi da bude njihov novi suvlasnik.

Oni su spremni da preuzmu upravljanje tim preduzećem i naravno i Fabrika motora specijalne namjene na isti način bi trebalo da bude aktiviran", kaže Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS.

Vlada Srpske spasila je od stečaja nekadašnji Famos, uz sačuvana radna mjesta obezbijedila i budućnost metalske industrije.

Proizvodni pogoni u Istočnom Sarajevu trebalo bi da budu garancija zapošljavanja novim generacijama zanatlija.