latinica  ћирилица
19/11/2015 |  11:31 | Autor: SRNA

Cvijanović: Podržati Dejtonski sporazum, a ne podrivati

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da Dejtonski ustav ostaje jedini okvir koji garantuje opstanak BiH, te da je krajnje vrijeme da ga sve strane sporazuma podrže, a ne da podrivaju njegovu punu primjenu.
Željka Cvijanović - Foto: SRNA
Željka CvijanovićFoto: SRNA

Ističući da BiH funkcioniše u miru već 20 godina i razvija demokratski kapacitet na ustavno-političkom konceptu koji je definisan ovim sporazumom, Cvijanovićeva je ukazala da je teza o navodnoj prevaziđenosti Dejtonskog sistema koju zastupaju pojedinci opasna, avanturistička i improvizatorska.

"Šta drugo reći o onima koji tvrde da je Dejton kočnica evropskom putu i reformama, a znamo da su oni koji to tvrde najviše ometali i nasrtali na dejtonski koncept BiH, onemogućavajući mu da pokaže svoje domete", rekla je Cvijanovićeva za beogradske "Večernje novosti".

Ona je poručila da je Vlada Republike Srpske čvrsto opredijeljena da zaštiti nadležnosti Srpske, da se odupre svim izazovima i da nastavi voditi odgovornu, odlučnu i nenasilnu politiku da bi zaštitila prava svojih građana legitimnim, zakonskim i demokratskim metodama.

"Republika Srpska je najbolji i jedini okvir u kojem njeni građani mogu da ostvaruju svoja prava", istakla je Cvijanovićeva.

Nažalost, navela je Cvijanovićeva, u posljednjih 20 godina, uz potpuno zanemarivanje demokratskih postupaka i međunarodnog i domaćeg prava, a prvenstveno korišćenjem neograničenih ovlašćenja visokih predstavnika međunarodne zajednice čija je glavna funkcija trebalo da bude zaštita i primjena civilnog dijela potpisanog sporazuma, Dejton je jednostrano mijenjan na štetu Srpske.

Premijerka Republike Srpske podsjetila je da je intervencionizmom međunarodne zajednice otet znatan broj dejtonskih, odnosno ustavnih naležnosti entiteta, uz zaobilaženje demokratske volje konstituttivnih naroda, i to je postao glavni uzrok većine aktuelnih političkih problema u BiH.

"Kako su upravo praksom nepoštivanja odredbi Dejtonskog sporazuma ugrožena ustavna prava svih građana Republike Srpske i opstanak Republike, možemo da se oslonimo samo na demokratska sredstva da odbranimo i vratimo ova prava", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da sve probleme treba rješavati dijalogom, pregovorima i kompromisom, ali da i sve političke strane, kao i predstavnici međunarodne zajednice, pokažu dobru volju i odgovornost.