latinica  ћирилица
19/11/2015 |  12:28 | Autor: Nezavisne

Hrvatska: USKOK traži zatvor za Mamića i uhapšene

USKOK je zatražio zatvorsku kaznu za najmoćnijeg čovjeka hrvatskog fudbala Zdravka Mamića i ostalu četvoricu.

Uskok je navodno utvrdio da je iz Dinama preko off shore kompanija od 2004. izvučeno preko deset miliona evra.

Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužilaštva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhapšenih biznismena Igor Krota i Sandro Stipančić koji su posljednji ispitani u Uskoku.

Istraga obuhvata i izvršnog predsjednika Hrvatskog fudblaskog saveza Damira Vrbanovića. Svi su negirali nedjela koja im se stavljaju na teret, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na Oranicama gdje su prenoćili.

Na svojim internet stranicama USKOK je objavio da je, na temelju rezultata uviđaja i krivične prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreskih prijevara Ministarstva finansija, donio je rješenje o provođenju istrage protiv Mamića i ostalih zbog "zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja".

Tužilaštvo sumnja da je Mamić, kao izvršni potpredsjednik i član uprave Fudbalskog kluba Dinamo, u periodu od decembra 2004. do aprila ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao šefove poslovanja ili prokuriste firmi iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Cilj im je, smatra tužilaštvo, bio "pribavljanje imovinske koristi", a sve na štetu Dinama.

Kako bi ostvarili plan Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i kompanija iz Švajcarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja fudbalskog kuluba Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime Dinama potpisivali Mamić i Vrbanović.

Prema pisanju medija sporni su transferi igrača Marija Mandžukića, Eduarda da Silve, Dejana Lovrena, Matijasa Caga, Davora Vugrinca, Andersona Koste i drugih.