latinica  ћирилица
19/11/2015 |  13:46 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Iguman Sava: Važna odluka o neprimanju samoproglašenog Kosova u UNESKO

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice vodili su kampanju da samoproglašeno Kosovo uđe u Unesko po svaku cjenu.
Iguman Sava Јanjić (foto: www.nspm.rs) -
Iguman Sava Јanjić (foto: www.nspm.rs)

Srpska pravoslavna crkva se tome oštro suprostavila iz više razloga, a prije svega zato što je na Kosovu i Metohiji poslije završetka ratnih sukoba, uslijedilo sistematsko uništavanje srpske kulturne baštine, rekao je u izjavi za Radio Republike Srpske, iguman manastira Visoki Dečani, Sava Јanjić. 

Odluka da se samoproglašeno Kosovo ne primi u UNESKO je jako važna, a naša diplomatska pobjeda je još i veća, jer znamo u kakvim uslovima se vodila kampanja kosovskih Albanaca,ali i pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, dodao je Јanjić.

"Naša Crkva i naš narod se oštro suprostavljaju pokušajima da se jedno takvo društvo, koje je odgovorno za etničko čišćenje Srba i uništavanje srpskog kulturnog nasleđa, uvede u UNESKO. Takođe smo bili protiv, zbog toga što je Kosovo pokazalo, svojim nacrtima zakona o kulturnoj baštini, da želi zapravo da konfiskuje imovinu Srpske pravoslavne crke i pretvori je u nekakvu „kosovsku“. To je jedan dugoročan cilj „kosovarizacije“, odnosno „albanizacije“ srpske kulture i srpskog nasljeđa. Ali mi to nećemo dozvoliti. Naš cilj je da sarađujemo i da se dogovaramo mirnim putem, jer želimo bolji život za sve Srbe na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Јanjić.