latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:08 | Autor: SRNA

Savanović: Nema potrebe za nezadovoljstvom amputiraca "Udas"

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da nema potrebe da članovi Organizacije amputiraca "Udas" Republike Srpske izražavaju nezadovoljstvo zbog ortopedskih pomagala, jer je rješavanje tog problema dogovoreno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srpske.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Komentarišući nezadovoljstvo koje su danas iskazali članovi te organizacije, zbog kvaliteta i načina dobijanja ortopedskih pomagala, Savanović je rekao novinarima da su predstavnici resornog ministarstva ponovno spremni da o toj temi razgovaraju sa predstavnicima Ministarstva zdravlja Republike Srpske.

Savanović je podsjetio da je ranije dogovoreno da Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u vrijednosti ortopedskih sredstava "Udasu" da novac kako bi njihovi članovi sami bili naručioci onoga šta im je od ortopedskih pomagala potrebno i neophodno.

"Činjenica je da se postojeća ortopedska pomagala nisu pokazala kao kvalitetna", zaključio je Savanović.

Članovi Organizacije amputiraca "Udas" Republike Srpske skidanjem proteza i ćutanjem u banjalučkim prostorijama ove organizacije iskazali su nezadovoljstvo kvalitetom i načinom dobijanja ortopedskih pomagala, ističući da ovaj problem već duže traje.

Predsjednik ove Organizacije Željko Volaš izjavio je u Banjaluci da je organizacija uputila zahtjev nadležnim institucijama Republike Srpske da preduzmu hitne mjere kako bi ratni vojni invalidi, amputirci dobijali ortopedska pomagala koja će zadovoljiti njihove potrebe.

"Stoga je neophodno da se u budžetu Republike Srpske za 2016. godinu planiraju i obezbijede novčana sredstva u iznosu od dva miliona KM za nabavku otropedskih pomagala ratnim vojnim invalidima, apmutircima pri Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske", istakao je Volaš.

Članovi ove organizacije najavili su da će javno skinuti proteze i vratiti ih institucijama, ukoliko nadležni u narednom periodu ne riješe njihove zahtjeve.