latinica  ћирилица
19/11/2015 |  14:17 ⇒ 14:33 | Autor: B92

Ubijen "mozak" napada u Parizu

Osumnjičeni za organizaciju napada u Parizu Abdelhamid Abaud ubijen je tokom racije u noći između utorka i srijede u pariskom Sen Deniju, potvrdili su zvaničnici.

Poslije cjelodnevnih spekulacija u svjetskim medijima da li je terorista rođen u briselskom kvartu Molembeku stradao u akciji francuske policije, kancelarija državnog tužioca Francuske je u četvrtak potvrdila da je on mrtav.

"Abdelhamid Abaud formalno je identifikovan, pomoću otisaka prstiju, nakon akcije specijalnih jedinica u Sen Deniju 18. novembra", navodi se u saopštenju.

Međutim, kancelarija tužioca je saopštila i da još nije jasno da li se Abaud raznio ili ne.

U prvoj reakciji na vijest o smrti Abauda, premijer Francuske Manuel Vals je rekao da "pozdravlja što se to dogodilo".

Da je Abaud stradao ranije je prenio Vašington post, pozivajući se na dvojicu neimenovanih agenata tajne službe.

Francuski tužilac Fransoa Molin je zatim saopštio da on nije među uhapšenima, ali tada nije isključio mogućnost da je ubijen u akciji policije.

Francuska policija je u noći između utorka i srijede sprovela veliku raciju u pariskom naselju Sen Deni, uhapsila je sedam osoba, a dvije su stradale, u pokušaju da dođu do Abauda.

Imena stradalih nisu objavljena, ali su se potom pojavile informacije da je poginula Hasna Aitbulahsen, rođaka prvooptuženog za terorističke napade u Parizu.

Ona je tražila pomoć policije, pojavila se na prozoru zgrade u koju je upala policija, a poslije desetak minuta razmjene vatre policije i terorista detoniran je pojas sa eksplozivom koji se nalazio oko njenog tijela.

Francuski tužilac je dodao da je policija ispalila 5.000 metaka pošto je otvorila vatru na skrovište napadača.

Porijeklom iz Maroka, 27-godišnji Abaud se smatra jednim od najaktivnijih članova Islamske države u Siriji, a početkom godine je u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora zbog terorističkog napada u gradu Vervijeru, u kom su ubijeni belgijski policajci.

Tada su istražitelji izrazili uvjerenje da je on lider džihadističke ćelije u Belgiji i da rukovodi regrutacijama radikalnih islamista koji potom postaju članovi Islamske države.

Abaud je uhapšen 17. januara ove godine u Grčkoj, zajedno sa još trojicom islamista, dva dana nakon što su u Belgiji ubijena dva člana njegove terorističke ćelije Reduan Hagaui i Tarik Žadaun.

Ipak, nedugo zatim je pušten na slobodu i sumnja se da se vratio u Siriju, odakle komanduje operacijama terorista u Belgiji.