latinica  ћирилица
19/11/2015 |  17:17 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

Teroristički akt u Rajlovcu - javnost zahtijeva detaljnu istragu (VIDEO)

Teroristički napad u Rajlovcu u kojem je Enes Omeragić mučki ubio pripadnike Oružanih snaga BiH Nedeljka Radića i Armina Salkića digao je na noge cijelu BiH.
Uviđaj nakon napada u Rajlovcu (foto: F. Fočo/Avaz) -
Uviđaj nakon napada u Rajlovcu (foto: F. Fočo/Avaz)

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je riječ o terorizmu. Osude ovog brutalnog napada stižu sa svih strana. Iz Republike Srpske poruka je jasna da je to strašan teroristički napad i necivilizacijski čin ubijanja nevinih ljudi.

Nakon krvavog pira u kojem je mučki ubio vojnike Nedeljka Radića, iz Nevesinja, i Armina Salkića, iz Viteza, terorista Enes Omeragić je, prema riječima svjedoka, uzvikujući "Alahu ekber" pucao i na autobus gradskog saobraćaja, pri čemu su povrijeđena tri lica. Uslijedila je policijska potjera, napadač, za kojeg postoje indicije da je pripadnik vehabijskog pokreta, lociran je u kući u Sokolju, gdje je i izvršio samoubistvo raznijevši se bombom.

Cijelu noć su policijske snage, ali i sve druge strukture bile na nogama. Informacije su pristizale jedna za drugom – jedni su odmah stvar nazvali pravim imenom – terorizam, drugi su to demantovali. Konačna potvrda stigla je jutros – Tužilaštvo BiH i SIPA preuzimaju istragu.

U Ministarstvu odbrane BiH napad su odmah okarakterisali kao klasičan teroristički čin. Ukazali su na izostanak koordinacije između nadležnih struktura, te iznijeli niz kritika na račun policijskih agencija koje su ih sinoć isključile iz istražnog postupka.

Boris Јerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, ističe da ovo ministarstvo taj čin karakteriše kao teroristički, jer je "pucanj u uniformu - pucanj u državu".

Osude i zahtjevi za hitno rasvjetljavanje ovog terorističkog čina stižu sa svih strana. Da je riječ o aktu terorizma za svaku osudu, istakao je i predsjednik RS Milorad Dodik koji smatra da je evidentno da je motivacija bio radikalni islam, a cilj slučajan, a ne biran.

Kada se još tome dodaju povratnici sa sirijskog ratišta i neprimjenjivanje zakona o sankcijama za odlazak na strana ratišta, onda je BiH sigurno jedan od urgentnih prostora koji je izložen aktima individualnog terorizma, zaključio je Dodik.