latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:12 | Autor: B92

Sorokin: Rusija će organizovati Mundijal

Aleksej Sorokin rekao je da ga niko iz američkih i švajcarskih vlasti nije kontaktirao povodom istrage o korupciji prilikom dodeljivanja domaćinstva.
Fudbal - Foto: ilustracija
FudbalFoto: ilustracija

Izvršni direktor Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine uvjeren je da će Rusija biti organizator Mundijala, kako je i planirano.

FIFA je Rusiji i Kataru dodelila svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine, a američke i švajcarske vlasti istražuju da li je bilo korupcije prilikom dodjeljivanja domaćinstava.

"Nije nas kontaktirao ni jedan zvaničnik iz Švajcarske i SAD, niti iz neke druge zemlje. O tim istragama znam samo iz medija", rekao je Sorokin, preneli su britanski mediji.

On je dodao da je Rusija sarađivala u istrazi koju je sprovela Međunarodna fudbalska federacija (Fifa).

"Prošli smo istragu na zahtjev Fife, a rezultati su objavljeni. Podnijeli smo sve što su zahtijevali. Razgovarali smo sa zvaničnicima koji su sprovodili istragu, nismo mogli da uradimo više od toga, pa mislimo da je ta stvar praktično gotova", rekao je Sorokin.

FIFA se nalazi u najtežoj situaciji od osnivanja, pošto je u maju pogođena velikim skandalom posle hapšenja nekolicine njenih zvaničnika, uključujući i dvojicu potpredsednika, u sklopu istrage američkih vlasti o korupciji u svjetskom fudbalu.

FIFA je u decembru 2010. godine izabrala Rusiju i Katar za domaćine Mundijala. Od 22 čelnika koji su glasali, protiv 11 je pokrenuta istraga ili su suspendovani, zbog čega su pojedini fudbalski savezi tražili da se glasanje ponovi.

"Mi ćemo organizovati Svjetsko prvenstvo u Rusiji, bez obzira da li neko ima stav o tome ili ne. Mundijal će biti u Rusiji 2018. godine. To je bila volja tadašnjih glasača Fife, a mi i dalje mislimo da smo imali veoma dobru ponudu. Imali smo odličan koncept i priču i sada to sprovodimo", rekao je Sorokin.