latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:27 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Osuda terorističkog akta u Rajlovcu (VIDEO)

Za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika napad u Sarajevu je akt terorizma koji je za svaku osudu.

Osuda terorističkog napada stigla je iz brojnih ambasada, OHR-a i OEBS-a. Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da je BiH sinoć dobila prvog "bombaša samoubicu" koji je samoubistvo počinio nakon izvršenog terorističkog napada. 

Upozorenja da u BiH postoje pojedinci za koje obavještajna zajednica tvrdi da ih ima 3.400, a koji su spremni da izvrše teroristički akt, u BiH nisu bila ozbiljno shvaćena, smatra predsjednik Srpske. Ne smije, kaže, biti zanemarena opasnost koja vreba od povratnika sa sirijskog ratišta.

- Oni donose određenu nestabilnost. Pri tom se ne primjenjuje ni zakon koji predviđa kazne za one koji odlaze na strana ratišta. BiH je jedna od urgentnih prostora koji je izložen aktima individualnog terorizma - rekao je Dodik.

Zločin u Sarajevu napad je na institucije BiH, koja mora da bude snažna i odgovorna, da brzo reaguje i bude u službi zaštite građana, poručuje potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić. 

- BiH danas, nažalost, nije izolovano područje i podložna je svemu onome što se dešava u cijelom svijetu - kaže Salkić.

Oštriju borbu protiv terorista, ali i bolju zaštitu građana zatražila je Socijalistička partija. Petar Đokić, predsjednik SP-a, uvjeren je da će MUP Republike Srpske odlučno raditi svoj posao. Ali, kako ističe, očekuje da na zaštiti građana i  imovine to rade i ostale agencije u BiH.

Za stručnjake za borbu protiv terorizma, napad je propust bh. bezbjednosnih agencija koje, kažu, očigledno nisu izvukle pouku iz serije napada u Parizu, gdje je Enes Omeragić i rođen. Riječ je, smatraju, o klasičnom fanatiku, koji je nakon ubistva dvojice vojnika počinio samoubistvo.
 
Ekspert za bezbjednost DŽevad Galijašević naglašava da je Omeragić trebalo da bude pod snažnijim nadzorom.

Ali, očigledno, nije. Iako se njegovo ime već pet godina nalazi na spisku Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH. Zbog nedostatka političkog konsenzusa i propusta, ističu bezbjednosni stručnjaci, opasna ideologija uzima novi danak.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost, kaže da BiH počinje da plaća ceh višegodišnjem neradu i nesnalaženju agencija za provođenje zakona.

Јedina agencija, smatraju eksperti, koja se ozbiljno uhvatila u koštac sa terorizmom jeste MUP Republike Srpske. Potvrda za to je Zvornik - za napad u kojem je ubijen policajac Dragan Đurić, MUP je rekao – ovo je najgori teroristički akt.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, pozvao je sve da ostanu mirni i da će policija odgovorno, u skladu sa svojim ovlaštenjima, saopštiti neophodne informacije.

I te informacije su potvrdile – Nerdin Ibrić izvršio je teroristički napad u Zvorniku. Karakter napada, iako su i tada na meti bila uniformisana lica, negirao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Danas, njegova stranka traži oštriju borbu protiv terorista. Onih istih terorista čija je djela negirao kao takva. Јedno od njih je napad na policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine u kojem je Haris Čaušević ubio policajca, a šest osoba ranio.

BiH, odavno je, čini se, postala zemlja meta i zemlja rasadnik terorista. Svjedoče to njihova djela koja su vlasti u Sarajevu, uporno gurale pod tepih - od prvog terorističkog napada u poslijeratnoj BiH 1997. u Mostaru, preko Travnika, Sarajeva, Konjica, Viteza, Bugojna, Zvornika. Sve do novog pucnja u uniformisana lica u Sarajevu. Baš kao i u slučaju napada Mevlida Јašarevića na Ambasadu SAD u ovom gradu, sarajevski političari konačno su stvari nazvali pravim imenom – terorizam.