latinica  ћирилица
19/11/2015 |  19:42 ⇒ 19:43 | Autor: Jutarnji list

ISIL radi na razvijanju hemijskog oružja

Islamska država agresivno radi na razvijanju opasnog hemijskog oružja, tvrde irački i američki obavještajci. Navodno su džihadisti već uspostavili ćeliju koja okuplja sirijske i iračke naučnike koji će raditi na razvijanju i eksperimentisanju s takvom vrstom oružja. Ovo dramatično upozorenje visokopozicioniranih špijuna je uspaničilo vlasti evropskih zemalja , pogotovo nakon krvavog napada u Parizu prije šest dana.
ISIL - Foto: Screenshot/YouTube
ISILFoto: Screenshot/YouTube

Američki obavještajci ne vjeruju da je ISIL sposoban da napravi sofisticirano oružje koje bi upotrijebili u terorističkom napadu, ali su ipak na oprezu budući da su se nekoliko puta opekli kada su potcjenjivali moć ISIL-a.

Francuski premijer Manuel Vals u četvrtak je upozorio da ekstremisti neće prezati pred upotrebom hemijskog oružja.

- Može postojati rizik od hemijskog ili bakteriološkog oružja - rekao je francuski premijer koji je pred Nacionalnom skupštinom tražio produženje izvanrednog stanja za tri mjeseca.

- Mi smo u ratu. Ne u ratu na kakav nas je istorija tragično navikla. Ne, ovo je novi rat - vanjski i unutrašnji - gdje je teror prvi cilj i prvo oružje - rekao je.

Irački funkcioneri takođe se slažu da prijetnja nije bezazlena.

- Na raspolaganju im je velika teritorija i sada imaju veliku slobodu za pronalazak idealnih lokacija za laboratorije. Nažalost, na našoj teritoriji ostao je veliki broj stručnjaka, civilnih i vojnih, koje su sigurno upregli...

Iračani se u svakom slučaju naveliko pripremaju za hemijske napade. Tokom ljeta, iračka vojska je opremila vojsku gas-maskama, a prije mjesec dana Rusi su ih snabdjeli sa 1000 specijalnih odijela.