latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:18 | Autor: SRNA

ID proizvodi između 40.000 i 50.000 barela nafte dnevno

Grupa "Islamska država" proizvodi između 40.000 i 50.000 barela nafte dnevno, rekao je Ilija Rogačev, šef odjeljenja za nove izazove i prijetnje pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

"Prije godinu dana eksperti su rekli da 'Islamska država' proizvodi 30.000 barela dnevno, a sada je taj broj između 40.000 i 50.000", rekao je Rogačev u intervjuu listu "Komersant".

On je dodao da je i Savjet bezbjednosti UN u rezoluciji 2199 priznao da je ilegalna trgovina naftom glavni izvor prihoda "Islamske države" i obavezao sve države članice da se odlučno tome suprotstave.

Rogačev je postavio pitanje motiva vazdušnih udara zapadne koalicije na naftna postrojenja u regionu Sirije i Iraka koji kontrolišu džihadisti.

"Više od godinu dana koalicija bombarduje ta područja i naftna postrojenja su bukvalno nedirnuta. Oni su izveli skoro 8.000 borbenih letova i u skoro jednoj četvrtini slučajeva avioni su se vratili, a da nisu potrošili municiju, odnosno nisu našli mete za napad. U međuvremenu, teroristi 'Islamske države' nastavljaju da izvlače naftu i nastavljaju da grade nove fabrike za preradu nafte, a hiljade cisterni kreće se preko regiona", rekao je on, prenio je TASS.

Što se tiče francuskih vazdušnih napada na naftnu infrastrukturu koju kontroliše "Islamska država", Rogačev je rekao da francuski partneri djeluju na osnovu uspjeha sirijske armije i vraćanja naftnih polja i proizvodnih kapaciteta pod kontrolu sirijske Vlade.

"S obzirom na to da su sirijski predsjednik Bašar al Asad i džihadisti za njih jednaki protivnici tim vazdušnim napadima oni nanose štetu i jednoj i drugoj strani. Imajte na umu da francuski avioni ne gađaju iste mete u Iraku", rekao je on.

On je rekao da su se i Amerikanci na neki način "probudili" i počeli da gađaju naftna postrojenja u Iraku, ali tek pod uticajem odlučne i efikasne akcije ruskih vazdušnih snaga.

"Morate se zapitati - da li je međunarodna koalicija ikada u stvari namjeravala da vojno porazi 'Islamsku državu'", rekao je Rogačev.