latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:39 | Autor: SRNA

Đokić: Dejton donio mir u BiH i cijeli region

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je Dejtonski sporazum dokument koji je donio mir u BiH i cijeli region, te stvorio pretpostavke da se gradi stabilna društvena zajednica.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

- U tome smo uspjeli mnogo. BiH je izašla iz faze rizika da joj se mogu desiti sukobi na istoj osnovi kakvi su bili 1990-ih godina. Iza nas je vrijeme uspostavljanja mira i izgradnje stabilnosti. Pred nama je budućnost gdje treba da obezbijedimo veće stope rasta i razvoja cijele zajednice, da ljudi bolje žive, rekao je Đokić.

On smatra da treba imati u vidu sve diskusije koje su bile aktuelne tokom prethodnih 20 godina, od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To su diskusije o temama o kojima punih 20 godina postoje različiti bazni pristupi Srba, Bošnjaka, Hrvata, u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Treba učiniti napore da pitanja o kojima postoje tako velike razlike ne stavljamo u fokus našeg interesovanja, nego da ih tretiramo kao pitanja koja su riješena na određeni način sadašnjim ustavnim rješenjima, rekao je Đokić sinoć novinarima u Derventi.

On je naglasio da političari treba da se okrenu onom što u budućnosti može biti faktor kvalitetne povezanosti i saradnje.

- To su veliki infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja saobraćajnica, poljoprivreda, turizam, trgovina. Uvjeren sam da će se, ako obezbijedimo veće stope ekonomskog rasta, lakše rješavati i politička pitanja o kojima imamo sporove i različita mišljenja, naveo je Đokić.

Đokić je poručio svim relevantnim političkim subjektima u BiH i Republici Srpskoj da se okrenu pitanjima koja predstavljaju suštinu života, gdje borbu i nastojanje treba usmjeriti na to da da svaki čovjek živi bolje.