latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:44 ⇒ 12:59 | Autor: RTRS

Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku (VIDEO)

Banjaluka danas obilježava 97 godina od ulaska srpske vojske u ovaj grad.
Milenko Savanović - Foto: RTRS
Milenko SavanovićFoto: RTRS

Organizatori obilježavanja ovog značajnog datuma su odbori Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prisustvuju resorni ministri iz Srpske i Srbije Milenko Savanović i Aleksandar Vulin, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, grada Banjaluka.

21. novembar, Dan ulaska Srpske vojske u Banjaluku, datum je koji je za Srpsku Krajinu bio istorijska prekretnica. Nakon pet vijekova tuđinske vlasti, na njenu teritoriju kročila je srpska čizma.

Onima koji su podnijeli najveću žrtvu da do toga dođe, svim poginulim i ubijenim srpskim borcima Prvog svjetskog rata, u Hramu Hrista Spasitelja služen je parastos.

Nakon toga, simbolično je prikazan ulazak vojske u Banjaluku- vojnik sa uniformom srpske vojske iz Prvog svjetskog rata na konju je dojahao kroz Gospodsku ulicu do Hrama Hrista Spasitelja.

Okupljenima su se obratili zvaničnici Srpske i Srbije. Zajednička poruka sa obilježavanja jeste da su Republika Srpska i Srbija i na ovaj način, još jednom manifestovale zajedništvo.