latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:49 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Zvornik: Izložba "Opomena" o stradanju Srba u proteklom ratu (VIDEO)

Povodom 20. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, u zvorničkom Domu omladine otvorena je izložba simboličnog naziva "Opomena" o stradanju Srba u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH.
Izložba - Foto: RTRS
IzložbaFoto: RTRS

Izložba je podsjetnik na stradanje srpskog naroda, ali u upozorenje da se nešto slično više nikada ne ponovi.

Na deset panoa predstavljene su fotografije i dokumentacija o stradanju srpskog naroda na prostoru BiH u proteklom ratu.

Potresne fotografije svjedok su jednog vremena, stradanja jednog naroda i dokaz zločina za koji u najvećem broju slučajeva niko nikada nije odgovarao. Posjetioce nije ostavila ravnodušnim.

-Izložba treba da služi budućim generacijama i opominje kako se ovakvi zločini nikada više ne bi ponovili, stoga moramo poštovati i Dejtonski mirovni sporazum, ali i Republiku Srpsku - skupo plaćenu cijenu slobode, ističu iz organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Staka Petrović, predsjednica Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Zvornik kaže da se nada da su svi shvatili i izvukli pouke iz prošlog rata. "Posebno kad vide ove slike i podsjete se na stravične zločine, šta se dešavalo maloljetnoj djeci, majkama koje su bile u kući sa djecom, koje su silovane, zlostavljane, ubijane", istče Staka Petrović.

Izložbu je organizovala Opštinska organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila i ona će biti otvorena narednih mjesec dana.