latinica  ћирилица
20/11/2015 |  09:54 | Autor: Agencije

Matvijenko: Formirati međunarodni tribunal za zločine terorista

Predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko založila se danas za formiranje međunarodnog tribunala za terorističke zločine.
Valentina Matvijenko - Foto: AFP
Valentina MatvijenkoFoto: AFP

"Danas se obilježava 70 godina od početka čuvenog Nirnberškog procesa, na kojem su osuđeni nacistički zločini. Treba da uložimo napore sa svojim partnerima u cilju formiranja međunarodnog tribunala koji će žestoko da kazni teroriste i njihove saučesnike koji su počinili užasne zločine protiv čovječnosti", rekla je ona, prenio je TASS.

Lider političke partije "Pravedna Rusija" Sergej Mironov rekao je novinarima uoči početka zajedničkog sastanka oba doma parlamenta da je potrebno ukinuti moratorijum na smrtnu kaznu za teroriste i njihove saučesnike.

"Јa ću danas u svom govoru predložiti izmjene ruskog zakona i, kao izuzetak od pravila, uvođenje smrtne kazne za teroriste i njihove saučesnike koji su pomogli teroristima da izvrše terorističke napade. Mislim da je to neophodno da se uradi", rekao je Mironov novinarima.

On je dodao da je međunarodni terorizam u ime "Islamske države" proglasio rat cijelom svijetu.

"Sve dok je to rat, potrebno je da pobijedimo u ratu i pogodimo neprijatelja u njegovoj jazbini. 'Islamska država' danas je maligni tumor na našoj planeti čije metastaze se pojavljuju u različitim zemljama u obliku užasnih terorističkih napada", rekao je Mironov.