latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:07 ⇒ 19:07 | Autor: Agencije

Mali: Okončana talačka kriza, broje se mrtvi (VIDEO)

U akciji specijalnih snaga Malija u napadnutom hotelu u glavnom gradu Bamaku oslobođeno je 80 talaca. Snage bezbjednosti intervenišu u hotelu u kojem su napadači, za koje se vjeruje da su džihadisti, zarobili oko 170 talaca.
Teroristički napad u Maliju - Foto: AP
Teroristički napad u MalijuFoto: AP

18.30 - Nakon evakuacije talaca, grupa naoružanih napadača i dalje se nalazi u luksuznom hotelu "Radison blu" u glavnom gradu Malija, saopštio je danas portparol miistarstva bezbjednosti Amadu Sango.

"Napadači više ne drže taoce. Oni su zauzeli gornje spratove hotela. Pripadnici specijalnih snaga pokušavaju da ih izbace odatle", izjavio je Sango.

17.05 -  Mirovne snage UN u hotelu pronašle 27 tijela, 12 u podrumu hotela, a 15 na drugom spratu. Pretraga hotela se nastavlja, saopštio je zvaničnik UN.

16.45 - Osamnaest tijela je pronađeno nakon napada na hotel, prenio je AFP. Ministar bezbjednosti tvrdi da napadači više ne drže nijednog taoca.

16.40 - Afrička džihadistička grupa Al murabitun koja je povezana sa Al kaidom, preuzela je odgovornost za napad na hotel sa stranim gostima u Bamaku. Grupa sa sjevera Malija, koju čine uglavnom Tuarezi i Arapi, objavila je na Tviteru da stoji iza napada na hotel "Radison blu", gdje napadači drže oko 130 talaca.

Ova tvrdnja nije mogla biti provjerena iz nezavisnih izvora.

Al murabitun je formirana prije dvije godine, a predvodi je nekadašnji pripadnik Al kaide Moktar Belmoktar.

15.20 - Tri napadača su ubijena, saopštili zvaničnici Malija, prenosi Bi-Bi-Si.

14.30 - Unutar hotela su još 124 gosta i 13 članova osoblja, saopštila je uprava hotela, prenio je Rojters. Ranije je javljeno da je oko 80 talaca oslobođeno.

14.00 - Ministar unutrašnjih poslova Malija rekao da nijedan napadač neće moći da pobjegne. Naveo je i da su dva pripadnika specijalnih snaga ranjena ali da nisu životno ugroženi.

13.50 - Zvaničnici kažu da su uspjeli da oslobode određen broj talaca zato što napadači ne poznaju dobro zgradu hotela. Akcija još uvek u toku.

13.20 - Oko 50 francuskih specijalaca upućeno je u Bamako, saopštili su fancuski zvaničnici. Јedan od oslobođenih talaca rekao da je čuo napadače da govore engleski jezik, prenosi Rojters.

13:10 - Specijalci idu po spratovima hotela, čuje se sporadična pucnjava.

13.02 - Zvaničnici su potvrdili pogibije dva državljanina Malija i jedne osobe iz Francuske. "Raša tudej" je izvijestila da je poginulo najmanje devetoro ljudi. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad na luksuzni hotel, popularan među strancima i turistima.

12.20 - Specijalne snage ušle u hotel, akcija je u toku. Helikopter nadleće područje oko hotela. Na licu mjesta su i brojne ekipe hitne pomoći.

11.44 - Snage bezbjednosti Malija intervenisale su u hotelu u glavnom gradu Bamaku, gdje su napadači držali taoce, i oslobodile 15 ljudi, a tri osobe su poginule, javio je AFP. Ubijena su dva državljana Malija i državljanin Francuske, javio je Gardijan.

11.35 - Desetine talaca evakuisano iz hotela, javlja AFP. Specijalne snage Malija i vojnici opkolili su hotel. Francuska pruža operativnu i logističku podršku, prenosi RTS.

11.28 - Izvori bezbjednosne službe su rekli da se cijela drama odigrava na sedmom spratu hotela i da džihadisti pucaju u hodniku, kao i da su u napadu ranjena dva pripadnika privatnog obezbjeđenja hotela.

11.20 - Napadači iz hotela oslobodili nekoliko talaca, uključujući one koji su znali da kažu navode iz Kurana, prenosi Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore. RT prenosi da je poginulo najmanje devet ljudi.

11.05 - Bezbjednosne snage Malija su se rasporedile oko hotela iz kojeg su ispratili dvije žene, prenosi AFP. Svjedoci navode da su džihadisti tokom napada koristili i automatsko oružje i ručne bombe. Najmanje dvojica pripadnika obezbjeđenja hotela su ranjena, prenosi Rojters. Među taocima ima državljana SAD, Francuske i Kine, prenijela je televizija "Raša tudej".

10.35 - Lokalni mediji javljaju da je nekoliko ranjenih osoba prebačeno u bolnicu, prenosi Bi-Bi-Si. Takođe, navode da je napad izvelo 10 napadača.

10.30 - Napadači su ušli u hotel uzvikujući "Alahu ekber", prenosi Rojters pozivajući se na bezbjednosne zvaničnike.

U hotelu se nalazi 140 gostiju i 30 zaposlenih. Iz hotela, koji ima 190 soba, čuli su se pucnji iz automatskog oružja.

Novinari na mjestu događaja tvrde da je ubijeno najmanje pet osoba, navodi RT.

Svjedoci kažu da su se napadači dovezli automobilom sa diplomatskim tablicama. Nalaze se na sedmom spratu hotela i pucaju u hodniku, navodi RT.

"U ranim jutarnjim satima čula se pucnjava. Po svemu sudeći, u pitanju je pokušaj otmice. Policija je na listu mjesta", javila je agencija Rojters, pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Američka ambasada u Bamaku, takođe je potvrdila da su džihadisti zauzeli poznati hotel.

U augustu, džihadisti su ubili 13 osoba, uključujući i radnike UN-a, tokom talačke krize u hotelu u gradu Sevare u centralnom dijelu Malija.