latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:47 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH: Optužnica za ratni zločin nad srpskim zarobljenicima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane Јoza Lovrenovića iz Јajca zbog ratnog zločina nad srpskim zarobljenicima na području opština Mrkonjić Grad i Јajce.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Prema navodima optužnice, Lovrenović i njemu poznati vojni policajci zarobili su u zaseoku Šebezi grupu aktivnih i rezervnih pripadnika Stanice javne bezbjednosti  Mrkonjić Grad i, prilikom sprovođenja, on je jednog zarobljenika vrijeđao i udarao kundakom puške, a potom ga ubio.

Optuženi je prišao još jednom zatvoreniku koji je bio na začelju kolone i poslije kraće prepirke sa njim ubio ga iz automatske puške.

Lovrenović je optužen da je od juna do avgusta 1992. zajedno sa pripadnicima vojne policije HVO-a Јajce privodio u prostorije SЈB u tom mjestu grupe zarobljenika aktivnih i rezervnih pripadnika SЈB Mrkonjić Grad i Vojske Republike Srpske, te ih prilikom saslušanja u više navrata mučio, fizički i psihički zlostavljao.

On ih je udarao nogama, rukama, policijskim i improvizovanim palicama, kablom, kačio ih na vješalicu da bi im vadio zube iz usne šupljine, gasio cigarete po cijelom tijelu i tako im nanosio snažan bol.

Iz Tužilaštva BiH navode da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.