latinica  ћирилица
20/11/2015 |  10:53 ⇒ 12:57 | Autor: Glas Srpske

Dodik o 20. godišnjici Dejtona (VIDEO)

Republika Srpska može da egzistira samo ako uspješno bude branila svoja prava koja su joj data Dejtonskim sporazumom. Ne smijemo pristati na nametnute odluke niti mirno gledati kršenje sporazuma od viskih predstavnika, jer bismo time stavili katanac na ono što se zove Republika Srpska. Ovo je za "Glas Srpske" , povodom 20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma izjavio predsjednik Republike, Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Hvaljen i osporavan – dokument koji je donio mir u BiH - Dejtonski sporazum sutra obilježava 20. godišnjicu parafiranja. Da je sreće, bilo bi to samo simbolično obilježavanje i ne bi izazivalo ovoliko različitih gledanja i konferencija, rekao je predsjednik Republike.

Problem je, kaže, međunarodni intervencionizam u BiH, koji je degradirao Dejton: "Danas imamo situaciju da jedno piše u Ustavu, sasvim druga realnost je u političkom sistemu. Ne možemo verifikovati političko nasilje visokog predstavnika i mislim da to Republika Srpska ne smije nikad uraditi".

Ni jedna zemlja u svijetu nema institucije mimo Ustava. Zbog nasilja međunarodnih faktora, BiH je izuzetak. Instrumentalizuje se, čak i Ustavni sud BiH, kaže predsjednik. Podsjetio je i na Savjet ministara, u kojem umjesto propisana tri, postoji devet ministarstava: "Ovi i mnogi drugi primjeri govore da je međunarodna zajednica ovdje htjela da vidi centralizovanu državu, koju nije mogla da uspostavi na osnovu međunarodnog dogovora, koji je rezultirao Dejtonskim sporazumom. Sve se pokušava sakriti pričom -idemo u budućnost, pustite prošlost - ali ponekad prošlost generiše upravo budućnost."

Budućnost je i dalje očuvanje Dejtona. Za zagarantovana prava moramo se boriti svaki dan. U toj odbrani neophodno je jedinstvo srpskog korupusa. Povratak opozicije iz Republike Srpske u vlast u Sarajevu vratio je snagu međunarodnoj zajednici da nastavi s projektom centralizacije BiH: "Predstavnici Republike Srpske u vlasti na nivou BiH legalno su izabrani na izborima, ali nemaju legitimitet i to su pokazali svojim nepoštivanjem institucija Republike Srpske. Prvo su udarili na institut predsjednika, pa Vladu i Parlament, sada ne valja ni Radio-televizija Republike Srpske i sve im više neće valjati MUP Srpske."

Različiti pogledi i tumačenja čula su se i s brojnih ovogodišnjih konferencija o Dejtonu. Na onoj u Mostaru ponovo je pokrenuta priča o izboru članova Predsjedništva BiH. Preko priče o slučaju" Sejdić i Finci" , bošnjački korupus zagovara da članove Predsjedništva bira parlament, što je za Srpsku neprihvatljivo. Snagu srpskog člana Predsjedništva BiH Dodik vidi na neposrednim izborima – glasanjem birača. 

Intervju s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o položaju Republike Srpske 20 godina nakon Dejtona, problemu terorizma i da li je Srpska bezbjedna, ali i o optužbama opozicije gledajte večeras od 20.10 na našem programu.

Glas Srpske, RTRS