latinica  ћирилица
20/11/2015 |  11:26 ⇒ 11:34 | Autor: SRNA

Savjet za stabilizaciju i pridruživanje bez predstavnika Srpske

Savjet ministara BiH i Evropska komisija su tokom oktobra započeli pripreme za prvi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, iako još nije u funkciji mehanizam koordinacije u procesu evropskih integracija u BiH, kao preduslov ravnopravnog učešća i odlučivanja svih nivoa vlasti o pitanjima koja se odnose na evropske integracije, saznaje Srna.
EU i BiH - Foto: ilustracija
EU i BiHFoto: ilustracija

Savjet ministara je na jučerašnjoj sjednici imenovao takozvanu delegaciju BiH za učešće na prvom sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, koju, prema njihovom mišljenju, treba da čine samo predstavnici institucija BiH.

"Delegaciju će predvoditi predsjedavajući Savjeta ministara, njegova dva zamjenika i ministar spoljnih poslova BiH. Opravdano se postavlja pitanje zašto nije predviđeno da delegaciju BiH čine i predstavnici entitetskih vlada, kada je dozvoljeno da u istoj participira 12 članova", rekao je izvor Srne.

Pored navedenog, kaže isti izvor, nema najave da će se pristupiti dogovoru svih nivoa vlasti u vezi sa eventualnom pozicijom BiH za prvi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, iako ona mora na jasan i koncizan način da odražava političku opređeljenost za proces evropskih integracija BiH, trenutno stanje u društveno-političkim dešavanjima, kao i ostvareni napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, odnosno ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a koje su dominantno u nadležnosti entiteta.