latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:44 | Autor: SRNA

Malešević: Svaki dan treba ukazivati na prava djeteta

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da svaki dan treba ukazivati na prava djeteta i da djeca ne smiju biti zloupotrebljavana po bilo kojoj osnovi.
Dane Malešević - Foto: RTRS
Dane MaleševićFoto: RTRS

Malešević je zajedno sa ombudsmanom za djecu Republike Srpske Nadom Grahovac prisustvovao danas svečanosti povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječijih prava u banjalučkoj Osnovnoj školi "Јovan Cvijić".

On je podsjetio da su potpisnici Konvencije o pravima djetata, usvojene 1989. godine, garantovali da će prava djeteta biti poštovana i u praksi.

"Na ovaj dan ukazujemo na poštovanje tih prava, kao i na to da djeca ne smiju biti zloupotrebljavana po bilo kojoj osnovi, te se svi u resornom ministarstvu zalažemo da djeca imaju ista prava, bez obzira na rasu, pol i drugo", naveo je Malešević.

Ombudsman za djecu Republike Srpske Nada Grahovac poručila je učenicima da je škola mnogo više od ocjena, a njihova uloga mnogo više od savladavanja gradiva.

"Veoma je važna saradnja roditelja, nastavnika i učenika, koja treba da bude podrška djeci u njihovom razvoju i odrastanju, te pripremanju za svijet odraslih i samostalan život u njemu", istakla je Grahovčeva.

Osnovna škola "Јovan Cvijić" već šestu godinu ostvaruje dobre rezultate u učenju i vladanju, a direktor ove obrazovne ustanove Milkica Nikić kaže da su ti rezultati postignuti marljivim radom i trudom učenika i njihovih nastavnika.