latinica  ћирилица
20/11/2015 |  13:52 ⇒ 15:27 | Autor: RTRS

Obilježavanje krsne slave MUP Republike Srpske (FOTO)

U sjedištu Centra javne bezbjednosti Banjaluka danas su, povodom krsne slave Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske - Svetog arhangela Mihaila, služeni parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim pripadnicima CЈB Banjaluka i Prijedor u odbrambeno–otadžbinskom ratu.
Banjaluka - služeni parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim pripadnicima - Foto: SRNA
Banjaluka - služeni parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje poginulim pripadnicimaFoto: SRNA

Načelnik Centra Boško Pandža rekao je da oni koji su se borili rame uz rame sa poginulima, to nikada neće zaboraviti, a da spomenik služi za podsjećanje mlađih koji dolaze kolika je cijena plaćena za Republiku Srpsku.

Predsjednik Boračke organizacije CЈB Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je prioritetan zadatak Ministarstva da pomogne prilikom zapošljavanja djece poginulih pripadnika MUP-a.

"Konačno se na ovom spomeniku nalaze imena sva 74 poginula pripadnika CЈB Prijedor zajedno sa njihovim kolegama iz CЈB Banjaluka", rekao je Kondić. 

Lomljenjem slavskog kolača u Hramu Presvete Bogorodice u Palama, te paljenjem svijeća poginulim pripadnicima policije, pripadnici Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo danas su obilježili krsnu slavu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Svetog arhangela Mihaila.

Foto: Srna

Načelnik Centra Srpko Kosorić u obraćanju novinarima rekao je da Centar i organizacione jedinice u njegovom sastavu i ove godine u miru i na tradicionalan način obilježavaju svoju krsnu slavu.

Kosorić je istakao da je je bezbjednosna situacija na području Centra zadovoljavajuća.

U svim organizacionim jedinicama danas i sutra će na prigodan način biti upriličeno obilježavanje Krsne slave.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije danas je, povodom obilježavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske - Aranđelovdana, služio pomen u Crkvi posvećenoj Svetom knezu Lazaru u krugu nekadašnje kasarne u Trebinju.

Nakon pomena, zapaljene su svijeće i položeno cvijeće ispred panoa 18 poginulih pripadnika Centra javne bezbjednosti Trebinje u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Foto: Srna

"Isto kao što su arhangeli i angeli oni koji neprestano trepere nad našim životima i neprestano nas čuvaju, tako su i policajci oni koji stalno bdiju nad nama i u stalnoj su opasnosti dok mi mirno spavamo. U opasnosti su da budu i ranjeni i ubijeni i poniženi. Zato je uloga i mjesto ove kuće u kojoj se danas nalazimo od neobičnog značaja za naš grad i za naš život", istakao je vladika Grigorije u besjedi u zgradi Centra.

On je rekao da je njegov utisak da građani danas poštuju policiju.

U Doboju je danas služen parastos za 125 poginulih i dva nestala pripadnika dobojskog Centra javne bezbjednosti u otadžbinskom ratu.

Lomljenje slavskog kolača obavljeno je u prostorijama Doma učenika u Doboju.

Foto: Srna

"Ovo je prilika da odamo počast i da se sjetimo kolega koji su živote položili za stvaranje Republike Srpske. Njihova žrtva nam je i obaveza da se daljim radom unaprijedi stanje bezbjednosti i da damo doprinos u izgradnji Republike Srpske", rekao je načelnik CЈB Doboj Dragan Prodanović.

On je istakao da je stanje bezbjednosti u dobojskoj regiji zadovoljavajuće, iako je ukupno stanje bezbjednosti na širem prostoru usložnjeno.

Prodanović je rekao da će pripadnici dobojskog Centra svim građanima obezbijediti punu imovinsku i ličnu bezbjednosti.

 Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku ministru unutrašnjih poslova, direktoru policije i svim pripadnicima MUP-a.

 - U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, vama i svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske upućujem iskrene čestitke povodom krsne slave Svetog arhangela Mihaila.

 Pripadnicima MUP-a čestitam na profesionalizmu i predanom radu. Koristim ovu priliku da naglasim da se MUP Srpske s punim pravom ubraja u jednu od najorganizovanijih bezbjednosnih agencija u regionu.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske ima punu podršku da djeluje proaktivno u svjetlu aktuelnih događaja kako na domaćem terenu, tako i na globalnom nivou.

U čestitki povodom krsne slave MUP-a - Svetog Arhangela Mihaila, Čubrilović je naglasio da to podrazumijeva odgovornost kada je riječ o postizanju najvišeg nivoa bezbjednosti u Srpskoj, kao i unapređenje saradnje sa bezbjednosnim strukturama u BiH i regionu.

Čestitku MUP-u je uputio i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.