latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:01 ⇒ 14:29 | Autor: TANЈUG

EU: Pojačana kontrola na granicama "Šengena"?

Lideri Evropske unije složili su se da odmah pojačaju kontrolu svih putnika, uključujući i građane evropske nacionalnosti, na izlaznim granicama šengenske zone, nakon napada koji su izvedeni u Parizu, prenio je AFP.
Francuska policija - Foto: AFP
Francuska policijaFoto: AFP

O tome bi danas popodne, prema neimenovanim izvorima francuske agencije, trebalo da se slože ministri unutrašnjih poslova 28 članica EU.

To znači da će praktično biti podržan poziv Francuske na reviziju šengenskog sporazuma, na osnovu koga je dozvoljena "sistematska kontrola građana EU na granicama, naveli su izvori AFP.

Kako je saopštio predsjedavajući EU Luksembrug, ministri će razgovarati o bezbjednosnim izazovima poslije napada u Parizu.

"Suočena sa varvarizmom i terorizmom, Evropa mora da bude ujedinjena sa Francuskom", naveo je ministar unutrašnje bezbjednosti Luksemburga Etjen Šnejder.

U saopštenju je Šnejder naveo da je odluka o održavanju vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova i pravde EU donesena u dogovoru sa francuskim vlastima.

Šnejder se poslije napada u Parizu sastao sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Bernarom Kaznevom i evropskim komesarom sa migracije Dimitrisom Avramopulosom.

"Građani Evrope očekuju brz, konkretan i efikasan odgovor Evropske unije", navodi se u zajedničkom saopštenju trojice zvaničnika.
Cilj sastanka je da se obezbijedi "snažan i ujedinjen odgovor Evrope", ističe se u saopštenju, prenijela je agencija AFP.