latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:26 | Autor: Nezavisne

Independent: Savjet bezbjednosti UN proglasiće globalni rat protiv ID

Svjetske sile pripremaju zajedničku rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN kojom bi se objavio globalni rat protiv Islamske države, saznaje britanski “Independent“.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: AP
Savjet bezbjednosti UNFoto: AP

Dosad podijeljenom Savjetu bezbjednosti napadi u Parizu rušenje ruskog putničkog aviona iznad Sinaja dali su podsticaj da ipak prihvate tu mogućnost.

Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD dosad su bili podijeljeni i nespremni za saradnju, ali čini se da su posljednji napadi dali signal za zajedničko djelovanje.

Francuski funkcioneri kazali su da predstavljaju prijedlog rezolucije Savjetu, koji bi trebao da potisne ruski prijedlog koji je predstavljen ranije ove sedmice. Francuzi su uvjereni kako prijedlog rezolucije neće naići na ruski ili kineski veto i time bi mogao biti usvojen.

Dokument u posjedu “Independenta“ navodi kako bi sve zemlje trebale preduzeti sve potrebne mjere, koje su u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima, da na teritoriju pod kontrolom ISIS-a u Siriji i Iraku koordiniraju napore kako bi ugušili terorizam i istrijebili džihadista iz uporišta u tim zemljama.

Rezolucija je kratka, snažna i fokusirana na jedan primarni cilj - borbu protiv zajedničkog neprijatelja – ISIS-a.

"Namjeravamo sarađivati s partnerima u Savjetu bezbjednosti kako bismo postigli brzo usvajanje ovog projekta, a nadamo se da će međunarodna zajednica moći da se okupi oko toga", rekao je francuski ambasador u UN-u.

Prihvatanje francuskog prijedloga obilježilo bi prekretnicu u djelovanju Savjeta bezbjednosti gdje je svaka dosadašnja rezolucija vezana uz vojno djelovanje na teritoriju neke države naišla na veliki otpor, najviše Rusije ili Kine.

Ruska verzija prijedloga samo je neznatno izmijenjena od prijedloga iz septembra. Tadašnji prijedlog naišao je na otpor Londona, Pariza i Vašingtona zato što je uključivao ostanak Bašara al-Asada na vlasti.

U UN-u su optimistični te vjeruju kako Rusija neće pružati otpor rezoluciji, iako službena Moskva i dalje nije objavila da su spremni da prestanu da drže Asadovu stranu u Siriji.

Rezolucija ima za cilj uništenja Islamske države, a nakon krvavog masakra u Parizu i rušenja ruskog aviona s 224 putnika, teško da će Putin odbiti prijedog.

Fransao Oland sljedeće sedmice putuje u Vašington, a nakon toga u Moskvu kako bi organizovao koaliciju država za borbu protiv Islamske države.

Pokušaće da uvjeri Baraka Obamu i Vladimira Putina da riješe nesporazume.

Nadu u pozitivno rješavanje nesuglasica donose izjave DŽona Kerija, koji tvrdi da je Vašington odlučan u namjeri da brzo uništi ISIS.

"Borba protiv Al-Qaide počela je 2001. godine i trebalo nam je nekoliko godina da eliminišemo Osamu bin Ladena. Nadamo se da ćemo Islamsku državu uništiti znatno brže, a smatram da imamo mogućnosti za to", rekao je Keri.

Vitalij Čurkin, ruski ambasador u UN, vidi mogućnost za zajedništvo nakon sastanka Savjeta bezbjednosti iza zatvorenih vrata u utorak, prije nego što su Francuzi poslali prijedlog rezolucije.

"Јedna stvar koja je bila jasna i glasna je potreba za zajedništvom", rekao je Čurkin.