latinica  ћирилица
20/11/2015 |  14:29 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Anonimusi Hrvatske otkrivaju osobe povezane s terorizmom u BiH

Na Fejsbuk stranici Anonimusa Hrvatska počelo je objavljivanje podataka iz baze lica povezanih sa terorizmom u BiH i to svakih nekoliko sati.
Anonimusi - Foto: Screenshot
AnonimusiFoto: Screenshot

Nakon terorističkih napada u Rajlovcu, Anonimousi su objavili da počinju novu operaciju protiv osoba koje podržavaju terorizam u BiH.

Na osnovu postojećih podataka vidljivo je da su Anonymousi "provalili" u bazu s ličnim podacima građana BiH.

Na osnovu fotografija može se pretpostaviti da su Anonymousi "upali" u bazu Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA).

Dosad su na njihovom Fejsbuku objavljena četiri dijela podataka uz poruku: “Počinjemo s objavljivanjem podataka iz baza podataka osoba povezanih s terorizmom u BiH, a koje podatke BiH službe skrivaju od javnosti i drugih policija i institucija u Evropi. Podatke ćemo objavljivati svakih nekoliko sati u nastavcima“, prenosi Federalna televizija.

Do sada su objavljeni podaci blizu 80 osoba. Vidljivo je da su lični podaci bh. građana iz perioda 1998-2005.

Prethodno, Anonimusi su zaprijetili teroristima iz BiH u novom videu.

Anonymousi nisu upali u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA

Agencija za identifikacione dokumente evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) odbacuje navode koje su prenijeli mediji u BiH i regionu, a tiču se upada u bazu podataka koju za nadležne organe održava IDDEEA, navodi se u saopštenju ove agencije.

"Fotografije aplikacija za pretragu po bazi civilnog registra i putnih isprava koje su objavljene nisu aplikacije koje su u nadležnosti IDDEEA-e. Fotografije prikazuju aplikaciju koja se više ne koristi, a u prilogu tome ide i činjenica da su slične fotografije objavljivane i prije nekoliko godina. Uvidom u fotografije koje su danas objavljene i analize logova pretpostavljamo da se radi o istim fotografijama sa aplikacije koja više nije u funkciji", navodi se u saopštenju.

Iz IDDEEA-e pojašnjavaju da svaki službenik institucije koja ima pristup podacima ili obrađuje lične podatke prvo se ovlasti da vrši upravne postupke ili pristupa podacima.

Svi tehnički mehanizmi koji se preporučuju UN i Evropskim konvencijama za zaštitu podataka prilikom elektronske obrade podataka obuhvaćeni su postojećim sistemom.

"Tehnička rješenja po pitanju zaštite podataka su takva da se formira jedan zatvoren sistem koji ne izlazi na javne komunikacione puteve, pogotovo za lokacije u BiH. IDDEEA institucionalno i organizaciono formira resurse koji su u stanju da se nose sa izazovima vezanim za pokušaje nelegalnog pristupa sistemima i koriste se tehnike zaštite koje su u skladu sa posljednjim tehnološkim rješenjima", kaže se na kraju saopštenja.