latinica  ћирилица
20/11/2015 |  16:59 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Sahranjeni vojnici OS BiH stradali u terorističkom napadu

Tragično stradali vojnici Oružanih snaga BiH Nedeljko Radić i Armin Salkić sahranjeni su danas u svojim rodnim mjestima, Nevesinju, odnosno Preočici, kod Viteza.
Ubijeni u terorističkom napadu - Foto: RTRS
Ubijeni u terorističkom napaduFoto: RTRS

Pripadnik Oružanih snaga BiH Nedeljko Radić (34), koji je ubijen u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac, danas je sahranjen na gradskom groblju u rodnom Nevesinju uz najviše vojne počasti.

U ime sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, starješina Sabornog hrama u Nevesinju sveštenik Zoran Ilić rekao je da je danas, ne samo porodici, već svima najpotrebnija utjeha, te poručio da vjera pokojnog Nedeljka treba da bude svima utjeha.

"Njegovo ime nosi ime dana u kome praznujemo pobjedu života nad smrću, dana Vaskrsenja, dana nedjelje, a ime njegove kćerke Anastasija znači besmrtnost ili `ona koja vjeruje u Vaskrsenje`", rekao je Ilić, nakon služenja vjerskog obreda.

Prema njegovim riječima, da njihova imena nisu slučajna govori i to što je hadži-Nedeljko išao na poklonjenje Hristovom Grobu iz koga je Hristos vaskrsao, a na taj put se ne može ići ukoliko se nema istinske vjere.

Sahrani Nedeljka Radića, osim porodice i velikog broja građana Nevesinja i Hecegovine, prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Boris Јerinić, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, pripadnici Oružanih snaga i muftija mostarski Salem Dedović.

U Preočici kod Viteza danas je sahranjen Armin Salkić, jedan od dvojice vojnika Oružanih snaga BiH koje je u sarajevskom naselju Rajlovac ubio Enes Omeragić.

Više stotina mještana, brojna rodbina, kolege iz Oružanih snaga i prijatelji danas su se okupili u Preočici gdje su ispratili vojnika koji je bio uzor, kako u službi, tako i u mjestu gdje je živio.

Sahrana je obavljena na mjesnom groblju uz visoke vojne počasti, a Arminovom ocu Murisu uručena je državna zastava kao zahvala što je Armin služio OSBiH.

Vehabija Enes Omeragić ubio je u srijedu, 18. novembra, u sarajevskom naselju Rajlovac  Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio DŽevada Ljukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.