latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:01 ⇒ 21:58 | Autor: RTRS

Vlada Republike Srpske usvojila prijedlog rebalansa budžeta (VIDEO)

Vlada Republike Srpske usvojila je prijedlog rebalansa budžeta Republike Srpske za 2015. godinu koji je za 2,5 odsto veći od budžeta za ovu godinu.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Budžetska sredstva planirana rebalansom iznose 2.083,1 miliona KM, a rebalansom budžeta za ovu godinu planirano je finansiranje od 474,2 miliona KM. Na današnjoj sjednici, Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2015. godinu, koji prati Prijedlog rebalansa budžeta.

 Vlada je utvrdila i Nacrt budžeta Republike Srpske za 2016. godinu.

Procjena ostvarenja budžetskih prihoda iznosi 1. 653,1 milion KM. Nacrtom budžeta za narednu godinu procijenjeno je ostvarenje finansiranja u budžetu od 554,7 miliona KM, a budžetski izdaci iznose 2 .207,8 miliona KM.

Vlada je razmatrala i radnu verziju ekonomske politike za narednu godinu koja će biti polazna osnova za ciljeve i politike na kojima će se u narednoj godini djelovati. Utvrđen je i set prijedloga zakona čiji je cilj uvođenje Fonda penzijsko i invalidskog osiguranja u sistem trezorskog poslovanja.

Da bi se prihodi po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje mogli uključiti u budžetska sredstva Republike, neophodno je prethodno izmijeniti niz zakona u dijelu kojim se uređuje pripadnost pojedine vrste doprinosa.

Takođe, da bi se poslovanje Fonda uključilo u Trezor Republike Srpske, neophodna su prilagođavanja, odnosno izmjene i Zakona o Trezoru u kojem će se regulisati pripadnost Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja RS - trezoru Republike.