latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:16 ⇒ 17:17 | Autor: TANЈUG

Kavazović: Ne pomažite ciljevima zločinaca

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je danas dobronamjerne ljude da svojim nesmotrenim reakcijama na nedjela zločinaca ne pomažu njihovim ciljevima, a one koji su, kako je rekao, pošli stranputicom da se vrate u okrilje "srednjeg puta".
Husein Kavazović - Foto: RTRS
Husein KavazovićFoto: RTRS

"Pozivam mlade ljude da zaštite i sačuvaju svoju vjeru i zajednicu! Vi njoj pripadate, čak i više nego mi stariji. Pokažite ponos i dostojanstvo i, onako kako su naši preci znali braniti svoje vrijednosti, činite i vi: mudro, strpljivo i odlučno. Pozivam sve koji misle da se nasiljem i terorom može riješiti nepravda, njihove učitelje, inspiratore, organizatore i pokrovitelje da se dozovu pameti, pokaju i napuste stranputicu i vrate u okrilje džemata i srednjeg puta", poručio je Kavazović.
 On je, obraćajući se vjernicima, na glavnoj molitvi muslimana petkom, prvoj nakon terorističkih akata u Parizu i ubistva dvojice vojnika, Bošnjaka i Srbina, u sarajevskom naselju Rajlovac, poručio da nema dileme da zlikovci ne predstavljaju ničiju vjeru, a da je islam vjera mira i da muslimani, sljedbenici islama, nastoje da uspostave mir u sebi, u svojim porodicama i društvu kojem žive.
 "Danas živimo u vremenu buke koju su izazvali i nametnuli zlikovci", rekao je i dodao da "nije prvi put da je svijet, i muslimani u njemu, iskušan zloupotrebom naše časne vjere".
 "Danas se nasilje u svetu širi. Stradaju mnogi nevini ljudi. Protiv toga dižemo naš glas! Osuđujemo bezumlje i zločine nad ljudima! Ne smijemo biti nijemi i zbunjeni kada se ubijaju nevini, kada se nameću teror i mržnja. Nemojmo dopustiti, da se povodimo za time, da cilj opravdava sredstva. Ubijanje nedužnih se ne može ničim opravdati", poručio je Kavazović.
 On je kazao i da ne treba imati dilemu da zlikovci ne predstavljaju ničiju veru, a naročito ne da pripadaju Islamskoj zajednici dobra i mira.
 Zato je, kazao je, grijeh saosjećati s njima. Takođe, dodao je, ne možemo držati stranu ubicama nevinih ljudi u Gazi i Siriji, koji to čine za račun svjetskih sila. Nažalost, najbrojnije žrtve zločinaca i onih koji se protiv njih navodno bore, su muslimani. Od ukupnog broja nevinih žrtava u svijetu, ubijenih i stradalih u posljednjih nekoliko godina, preko 85 posto su muslimani", rekao je reis IZ u BiH.