latinica  ћирилица
20/11/2015 |  17:38 ⇒ 19:29 | Autor: TANЈUG

EU će dijeliti informacije o povratnicima iz Sirije i Iraka

Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su se danas na sastanku u Briselu da više razmjenjuju informacije o evropskim građanima koji su se vratili iz borbe u Iraku i Siriji, ali se nisu obavezali na neku širu koordinaciju obavještajnih službi.

Teroristički napadi u Parizu od 12. novembra u kojima je poginulo 129 ljudi pokazali su propuste u evropskoj odbrani protiv ekstremista.
 Abdelamid Abaud, koji je osumnjičen da je bio glavni organizator napada ismijavao je graničnu kontrolu i hvalio se kako lako može da se kreće između Sirije i Belgije u kojoj je rođen i ostalih dijelova Evrope.
 Pred vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova i pravde članica EU, komesar za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos je izjavio da će Evropska komisija predložiti zajedničku "Evropsku obavještajnu agenciju."
 Ministri su se dogovorili da će poboljšati razmjenu informacija o takozvanim stranim borcima, ali se nisu jasno obavezali da će obaveštajne agencije dijeliti informacije ili koordinirati rad, a kamoli osnovati zajedničku agenciju.