latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:00 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Sahranjeni pripadnici OS BiH stradali u terorističkom napadu (VIDEO)

Uz najviše vojne počasti, u Nevesinju je sahranjen Nedeljko Radić, pripadnik oružanih snaga BiH, koji je ubijen u terorističkom napadu, u srijedu veče, u Rajlovcu.
Ubijeni u terorističkom napadu - Foto: RTRS
Ubijeni u terorističkom napaduFoto: RTRS

Radića su, pored članova porodice, poslednji put ispratili sugrađani, pripadnici Oružanih snaga BiH, predstavnici institucija Republike Srpske i BiH.

Do gradskog groblja u Nevesinju, kovčeg ubijenog Nedeljka Radića prenijeli su njegove kolege, pripadnici Oružanih snaga BiH. U koloni više stotina Nevesinjaca, predstavnici lokalnih i republičkih institucija, ministarstva odbrane BiH.

Nadali smo se da se, poslije rata, više nikada ovo neće desiti.. Neka Nedeljkova vjera, koja je bila čvrsta, utješi njegovu porodicu, i neka bude utjeha u ovom danu, rekao je paroh nevesinjski Zoran Ilić. Nedeljkova sestra Daliborka uputila je saučešće porodici Armina Salkića, drugog ubijenog vojnika.

"Pitam se, poučeni iskustvom iz nedavne prošlosti, je li trebalo ovo da se desi, piitam se – zašto", rekla je sestra Nedeljka Radića, Daliborka Kašiković.

Ubistvo Radića i Salkića je teroristički čin, uperen protiv Oružanih snaga, koje su okrenute miru i svakodnevnim potrebama stanovništva, rekao je, poslije sahrane, general Mirko Tepšić. Ubistvo dva vojnika veliki je gubitak za njihove porodice, ali i za Oružane snage, a pucnji teroriste u njih su i pucnji u državu.
"Oni su, noseći uniformu, bili meta, slažem se, pucano je u njih zato što su bili vojnici", rekao je zamjenik načelnika zajedničkog štaba za operacije OS BiH, Mirko Tepšić.

Sahrani Nedeljka Radića prisustvovali su i predstavnici drugih vjerskih zajednica.

U Preočici kod Viteza danas je sahranjen Armin Salkić, jedan od dvojice vojnika Oružanih snaga BiH koje je u sarajevskom naselju Rajlovac ubio Enes Omeragić.

Više stotina mještana, brojna rodbina, kolege iz Oružanih snaga i prijatelji danas su se okupili u Preočici gdje su ispratili vojnika koji je bio uzor, kako u službi, tako i u mjestu gdje je živio.

Sahrana je obavljena na mjesnom groblju uz visoke vojne počasti, a Arminovom ocu Murisu uručena je državna zastava kao zahvala što je Armin služio OSBiH.

Vehabija Enes Omeragić ubio je u srijedu, 18. novembra, u sarajevskom naselju Rajlovac  Nedeljka Radića i Armina Salkića, te ranio DŽevada Ljukovca, nakon čega je izvršio samoubistvo.