latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:13 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

MUP podnio izvještaj protiv 21 lica za Balkan Investment banku (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je Specijalnom tužilaštvu Srpske izvještaj protiv 21 lica, koja se sumnjiče da su oštetili Balkan Investment banku za više od 56 miliona maraka.
Balkan investment banka - Foto: ilustracija
Balkan investment bankaFoto: ilustracija

Terete se da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, sa bivšim direktorom ove banke na čelu, preko povezanih pravnih lica preuzimali kredite da sebi pribave imovinsku korist. 

Јedanaest državljana Litvanije i deset iz BiH, MUP Republike Srpske sumnjiči  da su kao članovi Nadzornih i Upravnih odbora banke zloupotrijebili službeni položaj. Najzvučnije ime je Edvinas Navickas, bivši direktor i predsjednik Uprave Balkan Investment banke. Sumnja se da je u periodu od 2008. do 2013. u banci organizovao kriminalnu grupu od 21 lica, koji su izvršavali njegove naloge svjesno kršeći zakon kako bi pribavili imovinsku korist.

"Članovi organizovane grupe su grubo kršili zakon znajući da je kreditni rizičar dao negativno mišljenje za dodjelu kredita bez identifikacije i kvalitetnog obezbijeđivanja sredstava za otplatu kredita", naveo je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

I na taj način omogućili su podizanje kredita i sticanje imovinske koristi ukupno 56.663.000 maraka za pet privrednih društava. Banka je odobravala kredite preduzećima sumnjivog kreditnog boniteta, osnovanih po nalogu Navickasa. On je direktno upravljao firmom "Balkanika" Banjaluka, koja je zajedno sa preduzećem "Kvasko" oštetila banku za čak 31,8 miliona maraka.

"Kapitalni projekti" Brčko sa 15,7 miliona KM, "Inerga" Bihać sa 15,7 miliona KM i "Ensko 165 limited UK" iz Edinburga kojem je odobreno 3,2 miliona KM kredita'', naveo je  načelnik krim. policije Radomir Domuzin.

 Sumnja se da su firme osnovane da bi kupovale akcije koje su u vlasništvu banke i povezanih lica. Balkan Investment banku svojevremeno su pratili medijski napisi da kroz nju prolaze sumnjivi krediti i da su transakcijama u inostranstvo izneseni milioni. Zbog toga je sve više građana i firmi povlačilo svoje depozite. Bivši direktor, Navickas, koji je dirigovao kriminalnom grupom nije dostupan organima gonjenja.

"Sud će u skladu sa zahtjevom Tužilaštva odrediti pritvor licu i naložiti MUP da raspiše za njim međunarodnu potjernicu'', rekao je direktor Policije republike Srpske Gojko Vasić.

Zbog svih ovih protivzakonitih poteza, banka je bila na znatnom gubitku. Krediti su prebacivani povezanim firmama, iako kreditni rizičar nije ni u jednom slučaju dao pozitivno mišljenje.