latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:27 ⇒ 21/11/2015 | 08:54 | Autor: RTRS

Teroristički napad u Maliju, 27 poginulih u akciji spasavanja talaca (VIDEO)

Teroristički napad u Maliju! Talačka kriza okončana je novim žrtvama. DŽihadisti su napali hotel „Radison Blu", a kao taoce su držali 170 ljudi - 140 gostiju i 30 zaposlenih. Neimenovani izvor stranih snaga bezbjednosti naveo je da su specijalne snage pronašle 27 tijela tokom akcije spasavanja.
Teroristički napad u Maliju - Foto: AP
Teroristički napad u MalijuFoto: AP

 Teroristička grupa al-Murabitun povezana sa al-Kaidom preuzela je odgovornost za napad. Njihove tvrdnje, objavljene na Tviteru, još nisu potvrđene. 

Talačka kriza odvijala se u neposrednoj blizini zgrada vlade, ministarstava i diplomatskih predstavništva. Svjedoci kažu da su napadači stigli ispred hotela u diplomatskom vozilu i u njega miro ušetali. Navodno su pričali engleski. Tokom napada koristili su automatsko oružje i ručne bombe.

"U početku sam mislio da je petarda. Onda sam čuo pucnjavu oko hotela. Pošao sam napolje jer nisam znao da uzimaju taoce. Krenuo sam ka restoranu i tada primijetio mnogo dima u hodniku. Vratio sam se u sobu i ostao tamo dok nisu došli malijski vojnici, koji su nas evakuisali", naveo je jedan od oslobođenih talaca.

 "Tijela su i dalje u hotelu, njihova imena nisu potvrđena. Ima ih oko deset . Nakon informacija bićemo u mogućnosti da ih identifikujemo", rekao je pomoćnik direktora hotela Radison Blu Sejdu Samake.

U akciji spasavanja učestvovale su malijske trupe, uz podršku specijalnih jedinica iz Amerike i Francuske i jedinici UN. Vojni izvori Malija potvrdili su da su dvojica napadača ubijena. Od 18 ubijenih, čiji broj nije konačan, do sada su identifikovana četiri lica- dva su državljani Malija, a po jedan državljanin Francuske i Belgije.


"Јoš jednom, teroristi žele da se njihovo varvarsko prisustvo osjeti svuda, gdje mogu da ubiju, gdje mogu da naprave masakr. Uvjeravam građane Malija da imaju našu u podršku i solidarnost",  francuski predsjednik , Fransoa Oland.


Napad se dogodio tačno sedam dana od stravičnih napada u Parizu gdje do danas traju hapšenja osumničenih koji se dovode u vezu sa napadačima. Francuska policija izvršila je nova 182 pretresa, uhapsila 17 lica i oduzela 76 komada oružja.