latinica  ћирилица
20/11/2015 |  18:41 ⇒ 19:29 | Autor: TANЈUG

Ministri dogovorili reformu Šengena, bolju kontrolu granica

Ministri unutrašnjih poslova EU dogovorili su na današnjem sastanku posvećenom borbi protiv terorizma niz mjera uključujući reformu Šengenske zone do kraja godine i sistematsku i koordiniranu kontrolu granica poslije terorističkih napada u Parizu.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev najavio je da su se on i njegove kolege dogovorile na hitnom sastanku da "odmah" pojačaju kontrolu na spoljnim granicama Šengenske zone poslije čega će uslijediti dublje promjene.
 "Evropska komisija je pristala da do kraja godine predstavi plan za reformu Šengenskog sporazuma kako bi omogućila sistematsku i obaveznu kontrolu na spoljnim granicama za sve putnika, uključujući one na koje se odnosi sloboda kretanja," rekao je on, prenosi AFP
 Šengelnska zona obuhvata 26 zemalja i dosada je bilo uobičajeno da samo oni koji nisu državljani EU budu detaljno provjeravani a njihovi podaci upoređivani sa bazom podataka kako bi se videlo da li imaju veze sa terorizmom ili kriminalo. Ta kontrola će sada biti proširena i na državljane EU.
  Prema zaključcima usvojenim na sastanku, članice EU su se obavezale i da će se na osnovu brze identifikacije hitnih potreba i mogućih rješenja koja će do kraja godine saopštiti Komisija biti poboljšan sistem granične kontrole članica Šengena do marta 2016.
 To, kako se navodi, podrazumijeva elektronsku vezu sa relevantnim bazama podataka Interpola na svim prelazima na spoljnim granicama EU kao i  automatsko skeniranje putnih dokumenta.
 U kontekstu trenutne migracione krize, članice EU su se obavezale da će vršiti sistematsku registraciju, uključujuhi uzimanje otisaka prstiju državljana trećih zemalja koji ilegalno uaze u zonu Šengena, bilo da su migranti iili tražioci azila, i vršisti sistematsku bezbjednosnu konolu uz pomoć odgovaracjućih baza podataka poput Informativni sistema Šengena , Interpola i VIS (Vizni informativni sistem) i nacionalih policijskih baza, uz podršku Fronteksa i Europola.