latinica  ћирилица
20/11/2015 |  19:08 ⇒ 21:40 | Autor: RTRS

Ko je zakazao u sistemu bezbjednosti? (VIDEO)

Agencija za istrage i zaštitu BiH, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, intenzivno nastavlja istragu s ciljem rasvjetljavanja terorističkog napada u sarajevskom naselju Rajlovac.
Pripadnici SIPA-e (foto: sipa.gov.ba) -
Pripadnici SIPA-e (foto: sipa.gov.ba)

Šta se dešavalo prije dvije večeri u Rajlovcu, zvaničnog izvještaja još nema. Policijske Agencije i Tužilaštvo pokušavaju da saznaju s kim je ubica kontaktirao, s kim je povezan, kako je nabavio oružje, da li ga je neko finansirao ili na neki drugi način inspirisao za izvršenje ovog terorističkog djela. Ono što je za sada potvrđeno, u evidencijama domaćih bezbjednosnih službi, kao potencijalna prijetnja - njegovo ime nije bilo. Zato jeste, kako pojedini mediji prenose, u evidenciji Srbijanske BIE, ali samo kao osoba koja je u kontaktu sa tomašnjim bezbjednosno interesantnim osobama. Iz hrvatskih obavještajnih krugova danas tvrde da je gnusni zločin u Rajlovcu bio prethodno isplaniran. Ako je tako – postavlja se pitanje – ko je i zašto zakazao?

Zakazala je koordinacija među policijskim i bezbjednosnim agencijama, i pravosudnim institucijama na domaćem tlu. Nije je bilo čak ni nakon što je terorista zapucao u mladiće i njihove uniforme, kaže ministar bezbjednosti Dragan Mektić.

 "Opet po ko zna koji put se pokazala naša nekoordiniranost i nepostojanje najboljeg načina da se u takvoj situaciji postupa", kaže Mektić.

Sukob nadležnosti ispoljen je i prilikom uviđaja. Kantonalno tužilaštvo i Tužilaštvo BiH nisu mogli da se dogovore, da li je riječ samo o dvostrukom ubistvu ili terorističkom činu. Tim slijedom sporno je bilo i ko će vršiti uviđaj. Na pitanje šta sve ne štima u bezbjednosnom sektoru BiH, vodeći policajci daju kontradiktorne odgovore.

"Dok ne kažu pripadnici tog naroda IZ, a mi svi da se uključimo i spustimo sve do najnižeg nivoa", kaže Perica Stanić, direktor SIPA.

Ili jednostavnije – depolitizacija bezbjednosnog sektora, bar prema ocjeni novoimenovanog direktora SIPA-e.

Međutim, tako ne misle svi.

"Policija dobro radi svoj posao, možda ima nekih preklapanja, ali to nije baš neki problem", kaže ministar unutrašnjih poslova dragan Lukač.
Za Federalnog ministra unutrašnjih poslova, međutim, jeste.
"Ta koordinacija mora biti puno bolja i naravno da sve radimo po naredbi Tužilaštv a i Suda BiH", rekao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Po principu toplo – hladno, predlažu vodeći sarajevski policajci ponovno aktiviranje Udarne grupe za borbu protiv terorizma, čije bi sjedište bilo u Tužilaštvu BiH. Iste ili slične, kakva je već bila formirana nakon slučaja Alžirska grupa, Pogorjelica, Mevlid Јašarević . Aktivne su bile nekoliko dana ili sedmica, tek dok akt nakon kojeg su formirane, ode u arhiv. U uspjeh neke nove čiji bi zadatak, valjda, prvenstveno trebalo da bude preventivno djelovanje, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač sumnja.

"Ta udarna gupa ne znam ko joj je dao takav naziv, sastavljena je od ministara, dok je po meni bitna operativna grupa, jer operativci su ti koji prikupljaju informaicje sa terena i rade na terenu", kaže ministar Lukač.

Nove udarne grupe, kao rješenje i prevenciju narastajućih terorističkih prijetnji , ne vide ni analitičari.

Bumerang je Bosnu i Hercegovinu pogađao prečesto u poslijeratnom periodu. Stizao je iz enklava za koje svi već godinama znaju, od osoba koje su evidentirane kao potencijalna opasnost. Ili onih koji se dovode u vezu sa evidentiranim. No detalji na površinu isplivaju tek kada okončaju teroristički pohod.